IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите срещу Пхенян се оказаха препъникамъкът в срещата между Тръмп и Ким

Според американския президент е имало възможност за сключване на сделка, но тя не би била удовлетворяща за него и САЩ

10:43 | 28.02.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Доналд Тръмп след края на пресконференцията в Ханой. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп след края на пресконференцията в Ханой. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че въпросът със санкциите е основна причина за предсрочното прекратяване на преговорите със севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Двамата завършиха срещата си на високо равнище след едва половин час.

„Беше заради санкциите. На практика те (представителите на Северна Корея – бел. ред) искаха санкциите да бъдат вдигнати напълно, а ние не можехме да направим това“, заяви държавният глава по време на пресконференция във виетнамската столица Ханой след края на преговорите.

По думите на държавния секретар Майк Помпейо САЩ са поискали от севернокорейския лидер „да направи повече“ за премахването на ядрената програма на страната, но той не е бил готов на подобно нещо.

„Понякога просто трябва да си тръгнеш“, каза по повод срещата Тръмп, цитиран от Bloomberg.

Президентът също така посочи в предавано на живо изказване, че не е била договорена трета среща на високо равнище с Ким Чен Ун. „Ще видим какво ще стане“, заяви държавният глава, като изрази надежда, че такава все пак ще има в близко бъдеще.

Тръмп заяви още, че Ким е изразил готовност да се откаже от основното севернокорейско ядрено съоръжение Йонбьон, но това „не бе достатъчно“. Той допълни, че САЩ са представили доказателства за наличието на други ядрени обекти, което е изненадало севернокорейската страна. По думите на Помпейо дори и без Йонбьон Пхенян ще може да произвежда ядрени оръжия, което е неприемливо за Вашингтон.

Според Тръмп по време на разговорите е имало възможност да се постигне споразумение със севернокорейския лидер, но това – по думите му, би била сделка, от която той не би бил доволен. „Просто почувствахме, че не беше подходящо да подписваме споразумение днес“, каза държавният глава.

На въпрос на журналисти президентът заяви, че не би искал да коментира въпроса с евентуално увеличаване на санкциите срещу страната, тъй като в момента те са достатъчно силни.

По време на пресконференцията бе засегнат и въпросът с продължаващите търговски преговори с Китай. Според президента по време на разговорите с Ким темата за Поднебесната империя е била често засягана, като изтъкна, че властите в Пекин помагат много по въпроса със Северна Корея.

Тръмп не направи оценка на преговорите, но заяви, че винаги е готов „да излезе от споразумение“ и ще направи това и с Китай, „ако се наложи“.

По-рано днес говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви, че Тръмп и Ким са имали „много добри и конструктивни срещи“ в Ханой. „Те обсъдиха различни начини за постигане на напредък по премахването на ядреното оръжие, както и водени от икономиката концепции“.

От своя страна севернокорейският лидер обяви в отделно изказване в четвъртък, че е готов да работи за премахване на ядреното оръжие. Това заяви той в отговор на въпрос на американски журналист, което е и първият път, в който севернокорейският лидер приема въпроси от американски медии.

„Има хора, които останаха скептично настроени по отношение на тази среща“, заяви на корейски лидерът във встъпителното си изказване. „Всички те ще гледат този момент заедно така, сякаш гледат фантастичен филм“, допълни той.

Ким също така увери, че ще направи всичко, на което е способен, за да постигне добри резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 1
Grosss
преди 5 години
Голямо надлъгване пада и резултата е нулев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
Спoко, ще има и други срещи. Потомци на конeкpадци са и двамата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
pioner
преди 5 години
Странно всичко сочеше, че срещата ще е само формална.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още