IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката на ОПЕК+ не успя да стимулира оптимизма на борсите в Азия

Основните борсови индекси в региона приключиха сесията с понижения, а анализаторите определят сделката като "несигурна"

11:37 | 13.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:Getty</p>

Снимка:Getty

Основните борси в Азия затвориха с понижения  в понеделник, въпреки че Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници постигнаха споразумение за рекордно съкращаване на добива, информира CNBC.

В Япония бенчмаркът Nikkei 225 се понижи с 2,33% до 19 043,40 пункта, след като акциите на FamilyMart поевтиняха със 7,17%. Индексът Topix спадна с 1,69% до ниво от 1405,91 пункта. В Южна Корея показателят Kospi отписа 1,88% и затвори при 1825,76 пункта, след като акциите на производителя на чипове SK Hynix поевтиняха  с 3,21%.

В континентален Китай измерителят Shanghai composite намаля с 0,49% до 2783,05 пункта. Бенчмаркът Shenzhen composite отчете понижение от  0,80% до 1707,46 пункта.

Към 11:16 ч. българско време йената се търгува на ниво от 107,97 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,635 за щатски долар.

Борсите в Хонконг и Австралия останаха затворени заради продължаващите чествания на великденските празници.

Междувременно държавите от ОПЕК и техните съюзници, известни заедно като ОПЕК+, финализираха споразумение за намаляване на производството с 9,7 милиона барела на ден. Това е най-мащабната сделка за съкращаване на добива договаряна някога.

"Това, че те успяха да постигнат историческа сделка при безпрецедентния спад на търсенето, предполага, че пазарите на петрол ще бъдат оздравени и цените ще спрат да спадат", каза Вишну Варатан от Mizuho Bank. Той обаче определи сделката като „много несигурна“.

Представителите на ОПЕК+ изразиха надежди, че държавите извън групата, включително САЩ, Канада и Норвегия, също ще намалят производството си в опит да подкрепят цените. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обаче заяви, че пазарните сили естествено ще ограничат производството на страната.

Варатан каза, че въпросът сега остава „колко устойчиво могат да се повишат цените на петрола“.

„Съкращенията посредством свободния пазар, така да се каже, които САЩ предлагат, вероятно няма да са много устойчиви, защото те ще се адаптират към възходящите цени и тогава това ще причини малко повече неприятности на Русия и Саудитска Арабия", каза  той.

Развитието на глобалната пандемия от коронавирус също продължава да тежи върху настроенията на инвеститорите. Броят на заразените в световен мащаб е повече от 1,8 милиона, а поне 112 211 души са загубили живота си в следствие на болестта, сочат данните на  университета „Джон Хопкинс“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още