IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея с второ предполагаемо изпитание на ракета за под седмица

Предполагаемата балистична ракета се е разбила в Японско море извън „изключителната икономическа зона" на Япония

08:18 | 11.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/JEON HEON-KYUN</em></p>

Снимка: EPA/JEON HEON-KYUN

Северна Корея изстреля във вторник реактивен снаряд, който предполагаемо е балистична ракета, съобщиха южнокорейската армия и японската брегова охрана, цитирани от Ройтерс.

Първоначално не става ясно на какво разстояние е летяла ракетата. Резолюциите на ООН забраняват на Северна Корея да тества балистични ракети, които в зависимост от конструкцията си могат да носят и ядрена бойна глава.

Япония също потвърди новия оръжеен тест на Северна Корея. Правителствени служители предполагат, че става дума за балистична ракета, съобщи японската информационна агенция Kyodo. Ракетата се е разбила в Японско море извън „изключителната икономическа зона" на Япония. Според южнокорейските военни последното ракетно изпитание трябва да бъде анализирано по-подробно заедно с американските власти.

Северна Корея, която до голяма степен е в политическа изолация, вече извърши друг ракетен тест миналата седмица, а по-късно заговори за успешно второ изпитание на хиперзвукова ракета в рамките на четири месеца. Южнокорейското министерство на отбраната обаче се усъмни в твърденията на Северна Корея, че ракетата е прелетяла 700 километра. В сравнение с изстрелването на ракета през септември тестът не представлява технологичен напредък. Хиперзвукова е скоростта, надвишаваща пет пъти скоростта на звука, т.е. около 6180 километра в час. Хиперзвуковите ракети могат да носят и ядрено оръжие.

Според агенция Йонхап южнокорейската армия в момента анализира далечината и височината на полета на изстреляния реактивен снаряд, който предполагаемо е балистична ракета.

САЩ и други страни от Съвета за сигурност на ООН смятат, че ракетното изпитание на Северна Корея от миналата седмица представлява заплаха за регионалната стабилност. Действията на автокрацията в Пхенян „увеличават риска от погрешна преценка и ескалация“, се казва в съвместно изявление на САЩ, Великобритания, Франция, Ирландия и Албания, както и на Япония, от понеделник.

От години Пхенян напредва в разработването на ракети, които могат да поразяват не само Южна Корея и Япония, но и да носят ядрени бойни глави чак до САЩ. Страната се самообяви за ядрена сила. Въпреки това този статут е доста спорен на фона на преговорите за програмата ѝ за ядрени оръжия. Преговорите на САЩ със Северна Корея обаче не отчитат напредък вече почти три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Северна Корея с второ предполагаемо изпитание на ракета за под седмица == Предполагаемо? Звучи като малко бременна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още