IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След 8 години: Япония и Китай възобновяват икономическите преговори

Двете най-големи икономики в Азия имат основание да си сътрудничат на фона на усилията на Тръмп да наложи наказателни мита върху вноса от техните страни

08:51 | 16.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Уан И (вляво) и японският му колега Коно. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Уан И (вляво) и японският му колега Коно. Снимка: Ройтерс

Япония и Китай възобновиха икономическия си диалог след близо осем години, в които той бе замразен.

Предвид нарастващата икономическа роля, която двете страни биха могли да играят както в регионален, така и в световен мащаб, са необходими "нови перспективи", заяви японският външен министър Таро Коно в началото на преговорите в Токио, цитиран от DPA.

Китайският му колега Уан И заяви, че Китай се надява да "задълбочи" диалога с Япония за икономическото сътрудничество. Посещението на външния министър Уан И в Япония е първото на китайски външен министър за двустранни разговори от 2009 г. насам. Срещата му с Коно е продължила почти четири часа в неделя, съобщи японското външно министерство. Двамата министри са постигнали съгласие относно важността на организирането на съответните посещения на япония премиер Шиндзо Абе в Китай и на китайския президент Си Дзинпин в Япония.

Възобновяването на преговорите на високо равнище между двете сили е знак за подобрение на отношенията, които до неотдавна бяха напрегнати заради териториални спорове и отношенията на Япония към нейното военно минало.

Двете най-големи икономики в Азия имат основание да си сътрудничат на фона на усилията на американския президент Доналд Тръмп да наложи наказателни мита върху вноса от техните страни и исканията му да отворят пазарите си повече за американския износ, коментира и The Associated Press.

Японският премиер Шиндзо Абе заминава на посещение в САЩ през тази седмица за среща с Тръмп, за да обсъдят плановете за търговия и срещата на високо равнище между севернокорейския лидер Ким Чен Ун и Тръмп. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още