IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Северна Корея днес гласуват на парламентарни избори

Севернокорейците на възраст над 17 години ще гласуват за нови 687 депутати с петгодишен мандат

08:35 | 10.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
В Северна Корея днес гласуват на парламентарни избори

В Корейската народнодемократична република днес ще се състоят избори за депутати във Върховното народно събрания - парламента, предаде ТАСС.

Севернокорейците на възраст над 17 години ще гласуват за нови 687 депутати с петгодишен мандат.

В КНДР има три политически партии - Корейската трудова партия, партия "Чхондогьо" (Партия на младите приятели на религията на небесния път) и Социалдемократическа партия, обединени в Единен демократичен отечествен фронт, който формира списъка с кандидатите. Севернокорейският лидер Ким Чун-ун е председател на Корейската трудова партия, припомня БТА.

Освен кандидатите от партиите на изборите могат да се явят и независими кандидати, както и представители на различни обществени организации: Кимирсенско-кимченирския съюз на младежта, Обединените профсъюзи на Корея, Съюза на социалистическите жени на Корея и др.

След предишните избори от 9 март 2014 г. огромното мнозинство депутати в парламента - 607 - са от Корейската трудова партия. Социалдемократическата партия има 50 представители, "Чхондогьо" - 22-ма, а още осем места се заемат от представители на обществени организации.

Според Централната избирателна комисия активността тогава е била 99,97%, а в избирателен окръг 111 в Пхенян, където за кандидат бе издигнат Ким Чен-ун, 100%. По данни на агенция КЦТА в изборите са участвали севернокорейски граждани, живеещи в Япония и Китай.

Според действащата конституция, приета през 1972 г., КНДР е суверенна социалистическа държава. Всички държавни органи се основават на принципа на демократическия централизъм. Върховното народно събрание (ВНС) е висшият орган на държавната и законодателната власт. В периода между неговите сесии действа 17-членен Президиум на ВНС, който се оглавява от формалния държавен глава - председателя на парламента, сега Ким Йон-нам.

Фактически върховен ръководител на КНДР е председателят на Държавния съвет (висшия орган на държавната власт, който се занимава с държавната политика), който се отчита пред парламента. От 2016 г. тази длъжност заема Ким Чен-ун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още