IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещият индекс в Хонконг се срина с 2,8% в първата сесия след празниците

Oстаналите борси в азиатско-тихоокеанския регион вече имаха възможност да реагират на породените от короновируса опасения и отчетоха ръстове

12:06 | 29.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

В първия търговски ден след края на празненствата за лунната Нова Година хонконгската борса понесе тежък удар. Местният водещ индекс Hang Seng се срина с 2,82% и затвори при 27 160,63 пункта.

"Свидетели сме на класическия ефект на наваксването", казва портфолио мениджърът от QC Partners Томас Алтман, цитиран от DPA. 

Oстаналите борси в азиатско-тихоокеанския регион вече имаха възможност да реагират на породените от короновируса опасения и днес затвориха сесиите на по-високи нива, съобщава CNBC.

В Хонконг акциите на China Eastern Airlines поевтиняха с 3,43%, а тези на China Southern Airlines - с 3,65%. Книжата на застрахователната компания AIA се търгуваха с 2,65% по-ниско, а акциите на China Life Insurance поевтиняха с 3,59%. Междувременно книжата на Wynn Macau и Melco International Development регистрираха понижения в стойностите си съответно с 4,11% и 5,18%.

Ръководителят на администрацията в Хонконг Кари Лам обяви спешна вирусна ситуация за събота в града с популация от 7,3 милиона души. Лам удължи срока на извънредната ученическа ваканция до 17-и февруари и отмени всички официални посещения в континентален Китай. Според китайските здравни служители броят на заразените в Китай вече надвишава този на боледувалите от ТОРС през 2003 г.

Лам обяви пакет от мерки, насочени към ограничаване на връзките на азиатския финансов център с континентален Китай. Полетите и пътуванията с високоскоростни влакове между Хонконг и китайския град Ухан ще бъдат спрени, а официалните чествания на китайската Нова година в града са отменени.

Борсите в континентален Китай останаха затворени в сряда заради честването на празниците.

От своя страна японският бенчмарк Nikkei 225 се повиши с 0,71% и затвори на ниво от 23 379,40 пункта, докато индексът Topix натрупа 0,45% до 1699,95 пункта. Измерителят Kospi в Южна Корея също добави 0,39% и затвори при 2185,28 пункта.

В Австралия бенчмаркът ASX 200 затвори с повишение от 0,53% при 7031,50 пункта.

Към 11:32 ч. българско време йената се търгува на ниво от 109,00 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,6754 щатски долара.

Акциите на доставчиците на услугите на Apple в Азия отчетоха смесено представяне в сряда, след като главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук каза във вторник, че операциите на технологичния гигант в Китай, са засегнати от продължаващото разпространение на коронавирус в страната.

Акциите на японската компания Murata Manufacturing поевтиняха с 0,58%, докато тези на Sharp отчетоха повишение в стойностите си с 0,13%. В Южна Корея книжата на LG Display се търгуваха с 1,37% по-високо. В Хонконг акциите на Sunny Optical поевтиняха с 1,77%, а тези на AAC Technologies - с 4,16%.

"Рано е да се каже колко голямо и колко значимо може да бъде това, но ... не можете да пренебрегнете нещо подобно, особено в зона за растеж за Apple", казва Брадли Гастуирт, главен технологичен стратег в Wedbush Securities.

Разминаването в инвеститорските настроения в Азия стана факт, след като изпълнителният директор на Apple заяви, че компанията е ограничила пътуванията на служителите си и е затворила един магазин в Китай поради избухването на коронавирус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още