IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Трябва нова оценка на риска на банковата система преди ERM II

По процедурата за влизане във валутния механизъм ще има задкулисни преговори и чак през септември ще бъде взето някакво решение, посочи Николай Ваньов

12:30 | 02.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Анализатор: Трябва нова оценка на риска на банковата система преди ERM II

Ще се наложи оценка на риска в банковата система преди страната да стане член на валутния механизъм и да има фиксирана дата за членство в еврозоната и Европейската централна банка.

Това е мнението на финансовия анализатор Николай Ваньов, изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването „Бизнес старт“.

Той обаче не вижда смисъл да се налага нова оценка на активите на банковата система, „след като такава беше направена прези две години и половина“.

“Моментът за кандидатура на България в еврозоната е може би най-подходящият и ще бъде такъв за следващите няколко години, тъй като числовите критерии се изпълняват от страната ни по перфектен начин. Друг е въпросът, че донякъде липсва политическа воля, а и донякъде българското правителство се опитва да маневрира правилно между различните желания на страните от еврозоната“, коментира Ваньов.

Анализаторът смята, че Бойко Борисов не бърза с подаване на заявлението за членство с оглед на директната опозиция, която България би получила от страни като Холандия. Но същевременно се стреми да покаже желанието за присъединяване към ERM II и спазване на изискванията.

Според Ваньов проблемът в момента е чисто политически.

„Холандия и други страни от еврозоната са против, защото България се слага в една група с дългово затруднени страни като Гърция и донякъде Италия, т.е. нестабилни икономики, които биха създали проблеми за страните от еврозоната. А от друга страна може би донякъде и структурно България не е готова за членство в еврозоната“, коментира анализаторът.

Що се отнася до процедурата по ERM II, Ваньов очаква да има задкулисни преговори и чак през септември да бъде взето някакво решение.

Как ще се отрази мониторингът върху банковата система с кандидатстването в банковия съюз? Защо премиерът Бойко Борисов иска влизането в ERM II и банковия съюз да стане на една дата? Трябва ли да бъдат адресирани нови изисквания към БНБ? Ще има ли новини през следващите седмици и месеци за намеренията на България да влезе в  ERM II? Стабилна ли е икономиката ни и има ли рискове от търговската война между САЩ и основните ѝ търговски партньори, включително и ЕС?

Вижте повече във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още