IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкова програма ще подкрепя бизнеса на жени предприемачи в майчинство

Електронна платформа ще предлага дистанционно обучение на дамите при реализация на проектите им

16:07 | 08.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Жените предприемачи ще получат още един специализиран банков продукт, който ще им даде възможност да изпълняват проектите си и да разширят бизнеса си.

В Международния ден на жената Първа инвестиционна банка представи своята специална програма, която съчетава възможности за кредитиране, насочени към бизнес дамите, но включва и редица други финансови и нефинансови решения, които да им осигурят подкрепа и спокойствие.

Според Севдалина Василева, изпълнителен директор на ПИБ, програмата Smart Lady надгражда и доразвива линията кредитни карти First Lady, която банката и Diners Club предлагат на бизнес дамите от 2010 г.

Тя обясни, че банковият продукт е създаден след проучване и разговори на експерти с жени предприемачи.

„Целта, която банката иска да постигне с нея, е да се утвърди като успешен бизнес партньор на всяка дама, решила да пребори клишето, че бизнесът е запазена територия само за мъже“, посочи Василева.

Освен преференциалните и гъвкави условия на кредитните продукти, в параметрите е предвидена възможност за цялостно обслужване на бизнеса на дамите, както и специален пакет с грижа към служителите на фирмата, който включва допълнително здравно осигуряване за достъп до качествени здравни услуги и профилактика.

В програмата е застъпено и кандидатстването по европейски проекти, като банката предлага на дамите не само консултиране и изготвяне на пълната документация за кандидатстване, но и последващо финансиране за реализацията на проекта при неговото одобрение.

Новост на българския банков пазар е възможността по време на майчинството дамите да могат да намалят месечните си вноски до 75% в период от 15 месеца, като през това време банката няма да изисква вноска по главницата на използвания кредит.

По думите на социолога Кънчо Стойчев, който е председател на управителния съвет на „Произведено в България – Съюз на малкия и среден бизнес“, държавата може да поеме лихвите по кредитите на жените предприемачи в майчинство.

„Ако банките и държавата работят съвместно в помощ на бизнеса на жените, ще се подобри и демографията“, убеден е той.

Севдалина Василева обяви, че програмата Smart Lady след време ще се предлага и на стартъпи.

От ПИБ обещават да осигурят финансов гръб и да си сътрудничат с жените в бизнеса във всеки един етап от тяхното развитие. Банката ще проведе редица конференции, обучения и информационни семинари, където дамите ще могат да обменят опит и да получат професионални съвети.

В поредица от форуми на различни места в страната ще се обсъждат предизвикателствата пред бизнеса. На срещи с ментори ще бъдат представени добри примери, които да стимулират жените предприемачи. В ПИБ ще изградят електронна платформа, чрез която те ще могат да се обучават и информират дистанционно по актуални за тях теми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още