IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББР стана акционер в Инвестиционния фонд към инициативата „Три морета“

Очакваният целеви размер на фонда е до 5 млрд. евро, а подборът на проекти на изцяло пазарен принцип ще прави Amber Fund Management Limited

12:57 | 18.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Българската банка за развитие (ББР) приключи процедурата по присъединяване към Инвестиционния фонд от инициативата „Три морета“,  с което вече е официално акционер клас „А“ с парична вноска от 20 млн. евро.

Присъединяването на държавната банка към фонда е след решение на Министерския съвет от 2 септември, съобщи ББР.

От Инвестиционния фонд към геополитическата инициатива „Три морета“ се очаква да осигури част от необходимото финансиране за засилване на инвестициите и сътрудничеството между страните членки в региона на Черно, Адриатическо и Балтийско море.

Държавите от този регион представляват 22% от населението на ЕС, създават 10% от Брутния вътрешен продукт на Европейския съюз и имат ръст над средния за Евросъюза. Въпреки това, вътрешната търговия между тях все още се смята за ограничена и има необходимост от подобряване на инфраструктурата и ключовите инвестиции в региона, което ще осигури и икономически ползи в бъдеще.

Очакваният целеви размер на фонда е до 5 млрд. евро, като профилът на потенциалните инвеститори включва институции и банки за развитие от региона, многостранни финансови институции (като ЕИБ, ЕБВР) и други.

До момента с акционери в Инвестиционния фонд към инициативата „Три морета“  са представени Полша, Румъния, Естония, Латвия, Словения и Унгария, като ангажимент за присъединяване е поет и от Хърватска и Литва.

Подборът на проекти ще бъде извършван на изцяло пазарен принцип от Amber Fund Management Limited – ексклузивен инвестиционен съветник на Фонда. Той е част от групата Amber Infrastructure Group, водещ международен инвестиционен мениджър, специализиран в инвестициите и управлението на фондове, със седалище в Лондон и офиси в над 130 страни по света.

Набраните средства ще бъдат инвестирани в три целеви сектора: транспорт, енергетика, дигитални и информационни технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още