IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бисер Петков: До 2060 г. един работещ ще осигурява един пенсионер

Вноската за пенсия ще се увеличи с 1 процентен пункт догодина, съобщи министърът на труда

10:41 | 22.05.17 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Коефициент на зависимост – делът на пенсионерите спрямо броя на осигурените лица, ще продължи да се влошава, коментира пред Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Все повече ще се сближава броят на тези, които работят и които финансират изплащането на пенсиите, като съгласно прогнозите на актюерския доклад на Националния осигурителен институт (НОИ) към 2060 г. съотношението между тях ще бъде близко до единицата. Така на практика всеки работещ ще осигурява пенсията на един пенсионер.

Той съобщи, че през 2018 г. осигурителната вноска за пенсия, която плащат работещите в България, ще бъде увеличена с още 1 процентен пункт и ще достигне 19,8% през 2018 г.

От Министерството на труда и социалната политика готвят изменение на начина на отпускане на инвалидни пенсии.

„Броят на пенсионерите с водеща инвалидна пенсия са 518 хил. души в края на 2016 г., а броят на инвалидните пенсии е 945 хил. Разликата идва от това, че един пенсионер може да получава повече от една инвалидна пенсия”, коментира министърът.

Според него разликата се дължи на социалните инвалидни пенсии, които се получават от лица с процент на загубена работоспособност над 71%.

Бисер Петков е притеснен, че засега не е ясно какъв е процентът на реалните инвалидни пенсии и напомни, че 1,7 млрд. лева се дават годишно по това перо.

Социалният министър Бисер Петков е категоричен, че трябва да бъде сменен моделът на експертиза на болестта.

По думите му при промяна на оценката на работоспособността част от инвалидните пенсии ще отпаднат, а средствата от тези пенсии ще бъдат вложени за повишаване на пенсиите като цяло.

Министърът коментира, че не винаги предлаганата от държавата помощ съответства на нуждите на хората с увреждания.

"Трябва да поговорим за уникалните потребности на хората" допълни той и обясни, че този пропуск на системата се получава, защото социалните работници, които трябва да изготвят оценката на тези специални потребности, не винаги имат нужната квалификация и опит.

Бисер Петков информира, че тази седмица ще проведе разговори с протестиращите родители на децата с увреждания.

Той разясни, че към момента се изработват конкретни стъпки за промяна на модела на изплащане на социалните помощи към семействата и изчисли, че от тази година са увеличени помощите за децата с над 90% констатирани увреждания, като семействата им получават по 930 лв. месечно.

Бисер Петков посочи, че министерският пост му е бил предложен лично от премиера Борисов. Двамата са провели среща и той е трябвало спешно да вземе решение, защото нямало много време.

На въпрос дали той самият е направил сметка за това каква пенсия ще взима, след като се пенсионира, министърът сподели, че не е, защото до пенсионирането му оставали 11 години и 10 месеца. Той напомни обаче, че НОИ предлага услуга за прогнозен размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

Той призова хората, наближили пенсионна възраст и имащи яснота за осигурителния си стаж, да направят такава прогноза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
В нашия случай няма такава. Защото:1. Осигуровката е задължителна.2. Не е лична осигурителна сметка и се използва по усмотрение на управляващите.3. Винаги получаваш по-малко, отколкото си внесъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
В църкавата също. Това явно е богоугодно дело :)http://***.cnbc.com/2017/05/22/church-of-england-fund-becomes-top-world-performer.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 0
Dies Irae
преди 6 години
Аз отдавна съм на мнение, че трябва да има базово финансово образование в училищата. По този начин поне част от хората (тези който искат да се образоват и да ползват наученото) ще знаят как, кога, защо, има ли смисъл да взимат и по какъв начин да погасяват и ползват кредити, ще се появи в част от населението желанието за инвестиране (не само в близко обозримо бъдеще, а и с мисъл за поне 20-30 години в бъдеще). Проблемът е , че скоро няма да сме 50/50, а ще има 20% работещи и 80% ползващи. Доста голяма част от 6 мил. ни население не внася пари в държавата, а само ползва (пенсионери, държавни служители, всички на помощи, вечно безработни, деца и подрастващи всички общо взето вече минават 50%) така, че нормално е цялата система да се задъхва вече и да е пред тотален колапс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Чак обратното няма да стане, но може 50/50. В Южна Корея май беше така, по спомени. Постепенно може да се излезе от този начин на финансиране, с гаранция някаква социална пенсия. Проблемът е, че малко хора имат нагласата да спестяват за след 30-40 години в достатъчен размер. Трябва доста сериозно обучение в тази сфера още от 1-ви клас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
*** = умен ... еми трябва някой да запълни дупката в главите ви след 7 клас .... кво да правиш :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 0
Dies Irae
преди 6 години
Крайно време е да предложат и обратното. Ако искаш да си махнеш пенсията от НОИ и да я прехвърлиш към частна пенсионна компания ( цялата) където има индивидуални партиди и знаеш колко ще вземеш! Така може и да се сетят при масов отлив, че НОИ има крещяща нужда от преструктуриране и запушване на милионите пробойни. Тази система няма как да функционира когато внасящите са колкото или по малко от ползващите. Вариантите са 2 - или се спират всички пенсии на тези който не са внасяли през живота си и 1 стотинка или всички безработни се задължават да работят ( работа им, но на някой не им се работи защото от помощи, кражби и социални придобивки се живее по лесно) ! Средно положение няма. ПП: аз съм на 29 години и съм 1000% убеден, че пенсия няма да видя от тази държава (ако доживея 150 годишна възраст каквато ще е пенсионната възраст тогава) няма да има кой да изработва пенсията ми и ще се повдигне въпроса за какво съм внасял до него момент, но отговор няма да има или ще е безполезен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Но не забравяш да се включиш с някой *** коментар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 6 години
ммм да, за момент забравих че си демагог от висша степен ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Че кой ти говори за НОИ. Пет процента от общите вноски за пенсия които се удържат за сметка на работодател и служител са за лична пенсия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 6 години
те и сега са национализирани, поне на мен не ми е известно в НОИ са имаме индивидуални партиди.... та е хубави да почетеш повечко преди да се излагаш публично :) ... важи и за по долния ти пост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още