IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ обяви средния размер на таксите по разплащателни сметки

Банките трябва да прилагат приемливи такси най-късно от 1 август

17:45 | 08.05.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българската народна банка (БНБ) публикува средния размер на таксите, начислявани от банките на потребители по разплащателни сметки. Централната банка взе решението си в съответствие с Наредба № 3 на БНБ, която изисква да се определят приемливи такси по платежни сметки за основни операции.

Публикуваните данни за средния размер на таксите, начислявани от банките за услугите, предоставяни по разплащателни сметки на потребители, са изчислени на база информация към 31 декември 2017 г., подадена от 23 банки и клонове на банки, извършващи дейност в страната и предоставящи платежни услуги на потребители.

Краен срок за прилагане

Банките се задължават да прилагат приемливи такси за услугите по платежна сметка за основни операции най-късно от 1 август 2018 година, съобщиха от пресцентъра на БНБ.

Така за откриване на разплащателна сметка в офис на банката таксата е 1,79 лева, а за откриване на разплащателна сметка в офис на банката с издаване на дебитна карта към сметката банковият клиент трябва да плати 1,32 лева.

Стойността на средния размер на при обслужването на разплащателна сметка в офис на банката е 2,27 лева на месец, а когато към нея има издадена дебитна карта – 2,02 лева.

При закриване на разплащателна сметка в офис, открита до 6 месеца от датата на закриване, средната цена е 3,20 лева.

При внасяне на средства по разплащателна сметка в офис на банка до 4161 лева няма такса.

За теглене на пари в брой до 1 000 лева от разплащателна сметка на каса в офис на банката средната стойност на услугата е 1,02 лева или 0,2% от сумата, минимум 1,40 лева. В БНБ са установили, че за тази услуга банките прилагат различен подход за определяне на размера на таксите и затова изчисляват среден размер на таксите за всеки от използваните подходи.

Приемливи такси за основни операции

Размерът на приемливите такси за услугите се определя от всяка банка в тарифата ѝ за таксите и комисионите. Той трябва да е по-нисък едновременно от средния размер на таксите, събирани от потребители, за всяка от услугите по разплащателни сметки, изчислено за предходната календарна година.

Сметка за основни операции се открива в срок до 10 дни от получаването от банката на всички необходими документи за откриването ѝ и след подписването на рамков договор. Кредитната институция може да откаже откриването на платежна сметка за основни операции, ако клиентът вече притежава друга платежна сметка за основни операции или притежава повече от една платежна сметка, която позволява да се извършват платежни операции при същата или друга банка на територията на страната.

За по-голяма информираност на клиентите

За да се повиши обществената информираност за платежните сметки за основни операции, банките следва да предоставят на разположение на потребителите информационна брошура, която да осведомява за платежната сметка, за основни операции и таксите за услугите.

От банковия регулатор напомнят, че БНБ изчислява и публикува на интернет страницата си веднъж годишно средния размер на таксите, начислявани от банките за услугите, предоставяни на потребители по разплащателни сметки.

Изчисляването се извършва на база информация за предходната календарна година, подадена от банките, лицензирани от БНБ, и клоновете на банки в страната, които предоставят платежни услуги на потребители.

БНБ изчислява средния размер на таксите като средноаритметична стойност.

Когато десет или повече банки предлагат някоя от услугите  по разплащателни сметки на потребители без такса, или без такса до определен праг, тази услуга се определя като безплатна, или съответно като безплатна до средния размер на този праг.

Investor.bg припомня, че хармонизацията в банковите тарифи се наложи, защото високите такси бяха препъникамък за много от клиентите да ползват евтини услуги – например да получават своята заплата, пенсия и социални плащания.

Промяната стана в съответствие със Закона за платежните услуги и платежните системи, с които се въвеждат разпоредби на нова евродиректива от 2014 г.

БНБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
120
преди 5 години
Авторката на статията защо не се е задълбочила малко повече в проучванета за такса поддръжка на Платежна сметка за основни операции за всички банки на територията на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още