IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП дава процедурата по приемането на бюджет 2018 на Конституционния съд

Няма да се обръщаме за помощ към държавния глава, сами ще извървим този път, обяви Драгомир Стойнев

12:41 | 01.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

БСП дава процедурата по приемането на Бюджет 2018 на Конституционния съд. Това каза на брифинг в Народното събрание заместник-председателят на партията Жельо Бойчев, цитиран в прессъобщение от централата на „Позитано“ 20.

„ГЕРБ и Патриотите скриха дебата по обсъждането на Бюджет 2018 от българските граждани“, заяви той.

По думите му левицата се противопоставя на „поредния опит за неглижиране на НС”. „Това се превръща в политика на ГЕРБ. Беше ни обяснено, че няма смисъл да се правят предложения в бюджета, защото щели да бъдат необвързани“, каза още той.

Повод за решението на БСП е предложението на Васил Антонов за отпускане на 1,13 млн. лв. за храма „Александър Невски“ и Зографския манастир.

Припомняме, че то бе прието, а после отхвърлено при окончателното гласуване вчера. Според Антонов е бил успешен опитът Народното събрание да бъде превърнато в мокър печат към министъра на финансите. „Чл.6 с предложението ми е действащ и това е причината, поради която ще дадем процедурата на Конституционния съд“, заяви той. 

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова посочи, цитирана от БТА, че приемането на бюджета е процедура, а мястото, където се извършва промяната в законите, е в комисиите.

„Антонов не благоволи да дойде на комисията по бюджет и финанси. Така текстът щеше да е резонен. Депутатите от комисията не знаеха за какво става въпрос. Не може да правим промени от такъв калибър, движени от популизъм", каза тя. 

Тя сподели още, че се радва за искането КС да се заеме с казуса, за да се докаже ясно, че няма противоконституционност.

Няма да се обръщаме за помощ към държавния глава, сами ще извървим този път. Това каза заместник-председателят на БСП Драгомир Стойнев, попитан дали ще търси президента Румен Радев, който да наложи вето на Закона за държавния бюджет.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още