Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

България трябва да има ясни приоритети за следващия програмен период

Секторите плодове и зеленчуци, животновъдство и млекопреработване са тези, които се нуждаят от насърчаване, посочи управителят на „Енпром“ Ивайло Здравков

гледано: 1236   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

След обявяването на общата финансова рамка за ЕС стана ясно, че всяка една страна членка ще трябва да излезе и много ясно и аргументирано да защити бюджетите си. Трябва да се възползваме от председателството, което имаме, за да защитим поне бюджета, който имаме към момента.

Това каза Ивайло Здравков, управител на „Енпром“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка една държава членка на база на стратегия и анализи определя своята секторната приоритизация. Според него проблемът  в България е, че ние винаги изоставаме.

Още по темата

По думите му трябва да определим своите приоритети и да ги следваме, а не да ги променяме в хода на изпълнение на програмния период, защото тогава се получават проблеми.

„Секторите плодове и зеленчуци, животновъдство и млекопреработване са тези, които се нуждаят от насърчаване у нас, поясни управителят на „Енпром“. – Това са сектори, където така или иначе имаме традиции. Имаме възможността да произведем продукти, които да изведем на европейските и световни пазари. Там трябва да се концентрираме и да бъдат вложени средствата. И в момента е така, но малко повече пари отиват за зърнопроизводителите.“

По думите му много е рано да се говори за новите програми, защото те тепърва ще се развиват и ще претърпят промени.

„На Балканите като цяло имаме проблем с обединяването, нищо че Европа го насърчава. Когато не можеш да достигнеш сам на един по-голям пазар е нормално да се обединиш с подобни на теб. Само че тук е трудно това обединение. Доказано е, че това е успешен модел и всички в другите държави се консолидират, за да достигнат до тези средства. Това важи за всеки един бранш“, коментира Здравков.

Вижте повече във видео материала.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Платежният баланс на България е на плюс със 141,4 млн. евро през ноември