IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български стартъпи могат да кандидатстват в Elevator Lab 2.0

От април компаниите могат да представят проектите си за финансови технологии в конкурса на глобалния Финтех акселератор на Райфайзен Банк Интернешънъл

18:48 | 26.03.18 г. 1
<p>
	Оливър Рьогл, председател на управителния съвет на Райфайзенбанк (България). <em>Снимка: банката</em></p>

Оливър Рьогл, председател на управителния съвет на Райфайзенбанк (България). Снимка: банката

Райфайзенбанк обявява конкурс за проекти на български стартъпи  в областта на фиансовите технологии, които се провеждат в рамките на глобалния Финтех акселератор на Райфайзен Банк Интернешънъл – Elevator Lab.

От април компаниите могат да кандидатстват със своите иновативни проекти за второто издание Elevator Lab 2.0, а през юли ще бъде обявен победител, който ще може да се включи в глоалното предизвикателство в конкуренция със стартъпи от цял свят.

„Жури от банкери и IT специалисти ще оценява проектите и ще излъчи пет финалисти, а победителят ще получи wild card и награда от 5 хил. евро. Той ще отиде на полуфинал, като получи ментор и допълнително ресурси, за да доразвие идеята си, като продуктът му ще бъде тестван на пазара“, обяви изпълнителният директор на Райфайзенбанк (България) Ани Ангелова.

Тя посочи, че това е уникална възможност за стартиращи фирми. Темите, по които ще могат да се представят стартъпите, са различни модели за оценка на риска, корпоративно банкиране, офис на бъдещето, отворено банкиране, инвестиционни технологии. Финалистът в конкурса ще има достъп до 16,5 млн. клиенти на групата на Райфайзен.

През миналата година в инициативата се включиха осем български проекта на стартъпи.

„Дигитализацията е един от фокусите на групата Райфайзен. След успешното първото издание на Elevator Lab тази година се разширява и сред дъщерните банки на Райфайзен в отделните страни. Новите технологии се развиват много бързо и за да сме подготвени за банкирането на бъдещето, търсим експертизата и иновативността на новите компании“, подчерта Оливър Рьогл, председател на управителния съвет на Райфайзенбанк (България).

Той коментира, че икономиката на България се развива добре и българската банка се е възползвала от благоприятната среда.

Рьогл прогнозира, че безработицата в България през тази година ще спадне до 5,7%, а инфлацията ще се покачи до средно 2,6%.

Финансови резултати

За миналата година печалбата на Райфайзенбанк (България) след данъци е 134,5 млн. лева, кредитният портфейл  достига 4,36 млрд. лева с ръст от 8% спрямо 2016 г., а активите са близо 7 млрд. лева с увеличение от 10,6%.

Банката е на четвърто място в банковата система с 10,6% пазарен дял при финансиране на домакинствата.

През 2017 г. Райфайзенбанк (България) отчита 11% ръст на кредитния портфейл в сегмента „Граждани“, който в края на годината достига 1,77 млрд. лева, а новите потребителски и ипотечни заеми нарастват с над 30% спрямо 2016 г. с превес на потребителското кредитиране.

Оливър Рьогл напомни, че допълнително е намален делът на необслужваните заеми.

Профил на клиента

Според анализа на банката през миналата година  се е увеличил средният размер на  ипотечния заем с 12 хил. лева до 118 хил. лева заради поскъпването на жилищата. Месечната вноска  се запазва на 600 лева, но срокът на изплащане расте с две години до 21 години. С финансиране от банката се купуват основно апартаменти – 92%, и само 8% са били за къщи и вили.

През миналата година профилът на клиента (инженер, икономист, IT специалист) се е променил и докато през 2016 г. той е бил на мъж на 37 години с доход до 1300 лева, през 2017 г. той е на 38 години с доход до 1700 лева.

Расте инвестиционното кредитиране  

„През 2017 г. корпоративното кредитиране на Райфайзенбанк (България) достигна 1,98 млрд. лева със 7,3% ръст  спрямо 2016 г., посочи Добромир Добрев, изпълнителен директор. – За първи път след кризата новият бизнес е разпределен поравно мужду оборотното и инвестиционното кредитиране, като прогнозата е  инвестиционното да има превес през тази година.“

Преглед на портфейла на банката показва, че основните сектори на икономиката, които Райфайзенбанк (България) финансира са: търговия – 37%, производство – 31% и земеделие, горско и рибно стопанство – 11%.

Добрев отчете, че 50% от клиентите на банката са в големите градове.

По думите му със съдействието на банката фирмите се възползват от европейските програми COSME, Innovfin и „МПС Инициатива“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
troika
преди 6 години
На мен ми се струва, че за 5000 евро Райфайзен си направиха неизмеримо голяма реклама да ги пишат навсякъде, какви са, що са, колко са спечелили и какви клиенти търсят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още