IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хаосът с подмяната на касовите апарати се задълбочава

Всяка касова бележка ще се отчита до 5 минути в НАП, решиха депутатите от бюджетната комисия

19:34 | 22.02.18 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В желанието си да се преборят с укриването на обороти, управляващите забъркаха каша, която може да излезе доста „солено“ за бизнеса.

Само преди седмица по време на заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси стана ясно, че всички касови апарати в търговските обекти в страната трябва да бъдат подменени до 31 декември 2018 г. Причината е, че данъчните са открили пробив в софтуера, който отчита продажбите. Ден по-късно от Националната агенция за приходите (НАП) обявиха, че няма да е нужна цялостна подмяна, а частична – само половината от фискалните устройства на пазара са твърде стари и ще трябва да се сменят с нови, а другата половина може да мине само с подмяна на самия софтуер.

На днешното заседание на бюджетната комисия в крайна сметка се реши, че срокът от 31 декември 2018 г. ще важи и за бензиностанциите (първоначалната идея бе те да приведат фискалните си устройства в синхрон с наредбата до края на септември тази година). Срокът за дружествата, които не са регистрирани по ДДС, е до края на 2019 г.

Въпреки че от години между всички търговски обекти в страната и НАП има онлайн връзка, сега се оказва, че между 30% и 70% от оборотите изобщо не се отчитат и не стигат до данъчната агенция. Причината е, че действащите в момента изисквания задължават търговците да подават отчети веднъж дневно, без да е ясно дали всяка продадена стока или услуга е отчетена. Затова новите правила предвиждат всяка касова бележка да се отчита пред НАП.

На касовата бележка, която се предоставя на клиента, ще се отпечатва QR код. Чрез този код всяко лице ще може да провери отчитането пред НАП на издадената му касова бележка.

„Мобилните оператори изразиха опасения, че може да се стигне до срив на системата, ако всяка една бележка се предава на секундата, така че в момента обсъждаме предложението всички касови бележки да се предават в рамките на 5 минути от издаването им”, поясни директорът на НАП Галя Димитрова.

За да изпълнят новите изисквания, регистрираните по Закона за ДДС фирми, с изключение на тези, които използват Интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност (ИАСУТД), трябва да надградят софтуера на съществуващите си фискални устройства до края на 2018 г. А нерегистрираните по ДДС и тези, които регистрират и отчитат продажбите си чрез ИАСУТД – до края на 2019 г.

Над 330 млн. лв. годишно са загубите за бюджета от неотчитане на търговски обороти само в девет от най-рисковите браншове, чиято дейност НАП наблюдава.

Проблемът е, че за новите изисквания се разбра по време на заседанието на бюджетната комисия от 15 февруари, когато промените в  Наредба Н-18 от 2006 г. се обсъждаха като част от корекции в Закона за ДДС, вкарани през преходните и заключителните разпоредби на Закона за митниците. Този маниер за данъчни промени стана традиционен за правителството на Борисов и често редица важни изменения остават незабелязани от обществото и бизнеса. Именно заради това депутатите от БСП напуснаха днешното заседание заради отказа на ГЕРБ да премахнат промените от Закона за митниците и да ги внесат като промени в Закона за ДДС.

Иначе, самата промяна в наредбата е факт още от края на 2017 г.

От обясненията в бюджетна комисия преди седмица се разбра, че промяната касае 440 хил. устройства. Днес обаче данъчните уточниха, че това са общият брой регистрирани устройства, всъщност активните са около 300 хил. Според НАП разходите за бизнеса са общо 120 млн. лв., сметнато при 300 лв. средна цена на апарат. Данъчните уточниха, че всички разходи за надграждането или подмяната на съществуващите фискални устройства се признават за данъчни цели. Според приходната администрация около 57% от устройствата на пазара ще трябва да се сменят, а останалите могат да се обновят.

Последна актуализация: 11:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
Svetli1974
преди 6 години
Някой е внесъл голям брой касови апарати и търси бързо да ги развърже . Най лесния вариант е да намери лобисти , да си плати малко и в рамките на година да реализира продукцията си . Това хоро сме го играли . Питам : Как с новите касови апарати ще накарат некоректните търговци да издават касови бележки ??????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
tisia
преди 6 години
...вижте кой купува активите на ЧЕЗ България и се опитайте да разберете как ще набере нужните за това пари....е,е,е,е, и сега,а,а,а ..., в касовите апарати ли са проблема? ...корупция, ,корупция и отново корупция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Dies Irae
преди 6 години
И тези новите апарати и системи как точно ще повлияят на търговците които и сега не чукат касов бон?Питам въпрос които всеки журналист трябваше вече да е задал на МФ и които е фундаментален за решаване на проблема. Ако няма да има ефект върху търговците които и сега не чукат касов бон и не декларират оборот ако ще и всяка секунда да праща касовия апарат информация на НАП каква ще е промяната? Може ли някои да попита МФ за обосновка и как точно смятат, че ще се променят нещата? Или това си е просто поредния начин да се съберат едни пари! До 1 година ще трябва и личните карти и книжките да сменяме защото явно бюджета яко го е закършил. Толкова ли е сложни? Просто 1/4 от ДДС-то да се възстановява на гражданите срещу предоставени касови бонове на всеки 6 месеца. Ако си на минимална заплата това са по 150 лева на всеки 6 месеца което е почти 1/3 от твоят месечен доход. Така гражданите ще са мотивирани да следят търговците и да изискват от тях касови бонове и оборота на всички ще излезе наяве. А не както сега дайте да смените касовите апарати за да може да ви одерем още една кожа пак ей така за кеф. До кога така? То скоро няма да остане фирма на светло, всички ще минат в сивия сектор защото неможе заради желанието ти (и вече се замислям дали не е мазохизъм) да си редовен да те дерат и за тези които не са и да поемаш и тяхната данъчна тежест!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Има ли някъде информация как е изчислено:"Над 330 млн. лв. годишно са загубите за бюджета от неотчитане на търговски обороти само в девет от най-рисковите браншове, чиято дейност НАП наблюдава."?Факт е, държавата прилага много усилия за 330 милиона лева бюджетни вреди годишно, а пренебрегва вредната за всеки държавната грешка да липсва защита срещу вредното влияние от парите, която създава щети за милиарди. (Пример: Нанесените щети в ситуацията при "КТБ" АД.)Истината е: при наличие на държавната грешка - колкото по-добро данъчно облагане се прилага, толкова по-големи са щетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
Управляват ви алчни и опасни ***. Но пък това не е новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
V.At.
преди 6 години
Като гледам усърдно се работи за намаляване на административната тежест за бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 0
Sakamano
преди 6 години
Миналият път когато подменяхме касовите апарати (за сметка на търговците естествено) беше точно заради укриването на обороти. Сега става ясно, че ефектът е бил нулев. Колко още подмени ще са необходими? И защо добросъвестните търговци всеки път трябва да плащат за некадърността на данъчните власти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още