IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се отразят на фермерите новите промени в законодателството за горивата?

Проектът ще задължи фермерите да предават данни към НАП чрез нивомерни системи, заяви Светослав Бенчев

11:30 | 26.03.18 г.
Как ще се отразят на фермерите новите промени в законодателството за горивата?

Нов проект срещу незаконната търговия с горива предизвика недоволство сред земеделците. Преди две седмици 32-ма народни представители внесоха законопроект за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, който предвижда регистрационен режим за търговците на горива, финансови обезпечения за петролни бази, складове, бензиностанции и превозвачи. Търговците ще трябва да доказват и солиден капитал.

Веднага земеделските производители настояха да бъдат изключени от законопроекта и обявиха протестна готовност.  Фермерите настояват, че са крайни потребители на течни горива и не търгуват с тях. 

Изключването на цяла социална група от един законопроект е неправилно от гледна точка на законодателството, заяви адвокат Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация пред Bloomberg TV Bulgaria.

Действително режимът за съхранение на нефтопродукти е доста сериозен – изисква 3 млн. лв. активи и 500 хил. лв. гаранция. Но и в Народното събрание, и в работната група за законопроекта изрично беше казано, че този режим няма да обхване земеделците, обясни юристът.

Проектът обаче ще задължи фермерите да предават данни към НАП, както и сега правят ведомствените бензиностанции на транспортните фирми, даде пример той. Бенчев допълни, че преди две години новите правила за ведомствените бензиностанции не засегнаха земеделците, но моделът работи при превозвачите.

„Въпросът е, че е необходим контрол. Ведомствените бензиностанции са мястото, където се кешира контрабандата“, настоя Бенчев.

Сега по думите му чрез електронен подпис фермерите подават информация за количествата гориво, пристигнало при тях. Липсва обаче реален контрол чрез нивомерните системи. По думите му те наистина са разход от 7 – 8 хил. лв.

„Сивият сектор в икономиката пречи на всички, не само при нас, където сивият сектор е 35%. Напълно разбирам, че има земеделски производители, които не участват в тези схеми, те вероятно са и по-голямата част, но именно тези, които злоупотребяват, са пречка както за нас, така и за цялата икономика на страната“, заяви юристът.

По думите му след затягане на правилата в Полша за три месеца оборотът на бензиностанциите е нараснал с над 30%, без някаква засилена икономическа активност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още