IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ поиска оттегляне на спорните промени в Закона за защита на потребителите

Законопроектът на ГЕРБ спира възможността за рефинансиране на заеми

17:31 | 24.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Спорна промяна в Закона за защита на потребителите са внесли Анна Александрова, Христиан Митев и други депутати от ГЕРБ. Според внесеното от тях предложение се спира възможността за рефинансиране на потребителски кредити. Това се посочва в становище на Министерство на финансите, входирано 21 август в деловодството на Народното събрание. В документа се посочва, че ведомството приветства идеята за намиране на адекватно решение на проблемите, свързани с правата на потребителите при прехвърляне и извънсъдебно събиране на изискуеми вземания по потребителски договори. Въпреки това някои предложения засягат отношения, които следва да останат извън обхвата на Закона за защита на потребителите.

В текстовете на законопеоркта е записано, че прехвърлянето на изискуеми вземания, независимо от основанията за тяхното възникване (необслужвани договори за кредит за стоки на изплащане или договори за кредит, погасяван не на падежната дата) може да става само на фирми, вписани в регистър по Закона за кредитните институции. Във въпросния регистър обаче са само финансови институции извън банките. 

Според МФ, ако този текст бъде гласуван, няма да има възможност изтеглен кредит от потребител да се прехвърли към друга банка. Това е операция, която обикновено се извършва когато даден потребител намери по-изгодни условия и се нарича рефинансиране. Рефинансиране се прави и когато потребител иска да обедини няколко задължения на едно място, отново при по-изгодни условия.

От МФ настояват това изискване да отпадне и вместо него да се направи регистър към Комисията за защита на потребителите на колекторските фирми. Ако все пак текстът остане, Кирил Ананиев предлага в него банките изрично да бъдат включени като евентуални купувачи на задължения на потребители.

В предложението на ГЕРБ има и текст, според който задължения не могат да се продават без изричното съгласие на потребителя. Регламентирна е и дейността на фирмите, които се занимават със събиране на задължения.

От Асоциацията на колекторските агенции в България също имат редица забележки към поправките в Закона за защита на потребителите. Според Камарата на частните съдебни изпълнители пък промените биха довели до монопол в икономическа сфера, в която пряко са засегнати интересите на огромен брой граждани и създават условия за безконтролно нарушаване на техни признати от закона права. Според частните съдебни изпълнители внесеният законопроект предлага „половинчати решения и само привидно защитава интересите на гражданите.

Спорните промени се очаква да бъдат разгледани от депутатите през есента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още