IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Платежният баланс на България излезе на минус със 123,2 млн. евро през януари

Резервните активи на БНБ се понижиха с 1,358 млрд. евро, отчете централната банка

17:54 | 21.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

През януари текущата и капиталовата сметка на платежния баланс на България е отрицателна и възлиза на 123,2 млн. евро, докато година по-рано беше на излишък с 36,1 млн. евро, показват данните на Българската народна банка (БНБ).

Салдото по текущата сметка е на минус със 139,6 млн. евро, докато през януари 2017 г. дефицитът възлизаше на 42,7 млн. евро.

Текущата сметка включва вноса и износа, плащанията и постъпленията за услуги, парите, които емигрантите изпращат на свои роднини в България, както и текущите трансфери между страната и останалия свят. При излишък България се оказва нетен кредитор на останалия свят, а при дефицит – длъжник.

Източник: БНБ

Търговското салдо за януари 2018 г. е отрицателно в размер на 292,5 млн. евро при дефицит от 154,8 млн. евро  през януари 2017 г.

В централната банка изчислиха, че през първия месец на годината са изнесени български стоки за 2,159 млрд. евро, като експортът се повишава с 18,4% (335,3 млн. евро) в сравнение с година по-рано.

През януари в страната са внесени стоки за 2,452 млрд. евро, което е увеличение с 23,9% (473 млн. евро) в сравнение с януари 2017 г.

Салдото по услугите е положително в размер на 111,8 млн. евро, докато през януари миналата година пак беше на положителна територия с 94,5 млн. евро, показва статистиката.

Салдото по статия Първичен доход (която включва доход, свързан с факторите на производството (работна сила, капитал или земя), данъци върху производството и вноса и субсидии) през януари е положително и е в размер на 3,2 млн. евро. В първия месец на миналата година салдото беше на минус със 72,7 млн. евро.

Салдото по статия Вторичен доход (която отразява преразпределението на доход) излиза на плюс с 37,8 млн. евро, като година по-рано също беше положително с 90,2 млн. евро.

През януари капиталовата сметка е положителна – 16,4 млн. евро, като година по-рано също имаше положителна стойност – 78,8 млн. евро.

Финансовата сметка също е на плюс с 20,4 млн. евро, докато година по-рано беше на минус с 45,9 млн. евро.

Преките чуждестранни инвестиции в страната по предварителни данни през януари 2018 г. нарастват със 158,8 млн. евро, докато година по-рано увеличението беше с 96,5 млн. евро.

Вложенията в чужбина намаляват с 2,7 млн. евро, докато през миналия януари отбелязаха ръст от 14,2 млн. евро.

Като не се отчитат измененията, дължащи се на курсови или ценови разлики, резервните активи на БНБ, които включват външните активи с които централната банка разполага, контролира и използва за пряко финансиране на дефицитите по платежния баланс, в края на януари се понижават с 1,358 млрд. евро. 

През януари 2017 г. статистиката регистрира намаление със 773 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Mito Karamitov
преди 5 години
Добре че имаме изпреварващ внос поредни месеци което укрепва допълнително валутния борд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
В началото на "прехода" ни заглавичкваха, че шъ додът едни инвеститори, ше почне да цъфти и върже.....С'я *** и Пульо си купуват от хипермаркетите предимно ВНОСНА храна!Къде ще му излезе края?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още