IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството пак иска таван от 5 хил. лева за плащанията в брой

Това става с промени в Закона за данък върху добавената стойност, който пък изменя Закона за ограничаване на плащанията

16:20 | 30.10.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop

За пореден път правителството се опитва да ограничи плащанията в брой и да намали сегашния таван от 10 хил. лв. на 5 хил. лв.

На днешното си заседание министрите са гласували промени в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), с които се променят редица други закони.

Промени в Закона за ограничаване на плащанията

Предложението за таван на кешовите плащания от 5 хил. лв. цели намаляване на сивата икономика, се казва в съобщението на пресслужбата на кабинета.

Там се допълва, че предложената промяна е в съответствие с наложилата се практика в другите държави членки на ЕС, където прагът за плащанията в брой е в диапазон от 2 хил. до 3 хил. евро.

Ограничението ще се прилага и при плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 5 хил. лв. по курса на БНБ за деня на плащането.

„Мярката ще стимулира текущото отразяване на паричните потоци чрез първични счетоводни документи и ще способства за минимизиране на разплащанията в брой по сделки между лицата, участници в стопанския оборот“, аргументират се вносителите.

Според тях ограничението няма да увеличи бюрокрацията и разходите за граждани и фирми.

Закон за ДДС 

С промени в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) министрите се опитват да ограничат собствениците на временни търговски обекти, които се изплъзват от регистрация по закона.

В проекта е допълнена разпоредбата за регистрация по ДДС, с която търговците се задължават да подадат заявление за регистрация в 7-дневен срок от датата, на която може да направи обосновано предположение, че ще достигнат облагаем оборот от 50 хил. лв. или повече в рамките на текущия и следващия месец.

Предложението има за цел да противодейства на лицата, които избягват регистрация по ЗДДС при дейност в сезонни обекти за 2-3 месеца годишно. Това налага намаляването на срока за подаване на заявление от 14 на 7 дни, се казва в съобщението.

Отменя се разпоредбата, с която се изисква обезпечение при неуредени задължения, с оглед регистрация по закона.
Предлагат се текстове, които изрично регламентират случаите, в които отпада задължението за извършване на годишна корекция.

Прецизирани са разпоредбите, свързани с корекция на ползван данъчен кредит за недвижими имоти и с освобождаването от облагане с ДДС на доставката на „универсална пощенска услуга“. Целта е да не се допуска по-широко тълкуване на освобождаването, предвидено в евродиректива, се уточнява в съобщението.

Допълнени са и текстовете, които квалифицират златните монети като инвестиционно злато.

Прецизирана е разпоредбата, предвиждаща обезпечение при доставки на течни горива, като при определени обстоятелства отпада задължението за предоставяне на обезпечения от крайните потребители – лица, които не търгуват, а само пряко потребяват течни горива.

В преходните и заключителни разпоредби на проекта са предложени промени и в Закона за акцизите и данъчните складове, Закона за пощенските услуги, Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за данъците върху доходите на физическите лица, Закона за местните данъци и такси.

В Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС):

Допълва се определението за тютюневи изделия, като в обхвата за облагане на тютюневите изделия попадат и препаратите за наргиле, които освен тютюн или заместители на тютюна съдържат и ароматизиращи сиропи.

Въвежда се забрана за публикуване на обяви или съобщения в електронен вид, чрез които се предлагат за продажба акцизни стоки без бандерол и за които акцизът не е заплатен. Пощенските оператори ще изискват от подателите декларация, че изпращаните стоки или отпадъци от тютюн са с платен, начислен или обезпечен акциз, както и че стоките са с бандерол, когато той е задължителен.

Предложена е промяна във връзка с новите Правила за търговия с природен газ, които предвиждат всички лица, извършващи сделки с синьо гориво, да сключват договори с операторите на газопреносните и газоразпределителните мрежи за регулиране на енергийните потоци.

С промяната операторите на мрежи се задължават да предоставят информация в Агенция „Митници“ на електронен носител с данни от средствата за търговско измерване с цел ефективен контрол.

Предлага се нова разпоредба за отпечатването на бандеролите под стриктен контрол от страна на Министерството на финансите.

В Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ):

От 2018 г. годишната данъчна декларация на самоосигуряващите се лица и декларацията по чл. 55, ал. 1, която се изготвя и подава от предприятията и самоосигуряващите се лица, да се подават само по електронен път.

Във връзка с увеличаващия се брой данъчни декларации, подадени по електронен път, отпада 5-процентната отстъпка върху данъка за довнасяне при електронно подаване на годишната данъчна декларация.

За улеснение на местните физически лица при декларирането на доходи от  чужбина, за прилагане към годишната данъчна декларация няма да се искат „удостоверения“ за внесени в чужбина данък и осигурителни вноски, а ще се иска прилагане на „доказателства“.

В проекта се предвижда местните физически лица да могат да декларират в годишната си данъчна декларация придобитите през годината, в това число и за 2017 г., необлагаеми доходи по чл. 13 от ЗДДФЛ, полученото имущество по наследство, завет и дарение, както и полученото имущество с възстановено право на собственост по реда на нормативен акт.

Срокът за подаване на справката по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ, която се предоставя от предприятията и самоосигуряващите се лица – платци на доходи, за изплатените през годината доходи на физическите лица, се променя от 30 април на края на февруари.

В Закона за местните данъци и такси:

„Специализираните ремаркета за превоз на тежки или извънгабаритни товари“ отпадат като термин в разпоредбите на чл. 55 от ЗМДТ. Предлага се всички видове ремаркета да се облагат само в състав с моторното превозно средство категория N.

Електрическите превозни средства категории L5е, L6е и L7е се освобождават от данък върху превозните средства.
Прецизира се заплащането на данък върху таксиметров превоз на пътници.

В Закона за счетоводството:

Предложените промени прецизират някои разпоредби с цел по-ясното им разбиране и прилагане в практиката. Прецизира се определението за „нетни приходи от продажби“ и се привежда в съответствие с европейското законодателство.

Уточнява се, че когато приложимата счетоводна база на предприятието са Международните счетоводни стандарти, те се прилагат в тяхната цялост, така, както са приети и без изменения.

В съобщението се казва, че с отпадането на 5-процентната отстъпка за електронно подадена данъчна декларация бюджетът ще спести 1,2 млн. лв. за 2018 година.

Другите предлагани промени се очаква да окажат незначителен ефект върху приходите от данъци, който на този етап не може да бъде изчислен с точност, пише в съобщението. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 18 rate down comment 0
aldy
преди 6 години
Бандитска шайка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 1
Дядо Коледа
преди 6 години
По-нагла и крадлива партия от тази не сме имали, виждат финалната права и като за последно грабят каквото видят пред очите си. Последния пример е министъра им на здравеопазването. Все е било, но такова безочие не е било ! Сутринта Цветанов най нагло заяви, че законовите изисквания били изпълнени. Нямам думи. Сега отново ни охраняват, че борят сивата икономика ограничавайки правата на хората по отношението на разплащанията в брой до 5хил. , а всъщност целта е комисионни и кражби и да вампирясване със сиромашката кръв на народа ! Да се задават данооооо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 0
khao
преди 6 години
ти ше видиш като сложат и 5 лева вход на всеки банков клон :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 1
Alx
преди 6 години
Аз съм "За", но при едно условие, банките да бъдат задължени да предлагат "банкова сметка" без месечна такса, и плащания и трансфери да бъдат без никакви такси. (Защото към настоящия момент таксите на банките в България са неадекватно високи, и клиентите биват таксувани за абсолютно всичко)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
Jorkata
преди 6 години
Да изсъхнат дано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 44 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
А иска ли правителството да си отиде по-рано от предвиденото?И този път окончателно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още