IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите на НОИ за болнични са се увеличили с близо 75 млн. лв. през 2020 г.

Въпреки пандемията броят на изплатените болнични дни намалява с 1 млн.

14:05 | 08.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Разходите на Националния осигурителен институт (НОИ) за болнични през изминалата година са се увеличили със 74,5 млн. лв. спрямо 2019 г. Изплатената по това перо сума достига 680,7 млн. лв., става ясно от анализ на общественото осигуряване.

Увеличението обаче не е породено от здравната криза, причинена от коронавируса, а се дължи на ръста в среднодневното обезщетение, което е функция от увеличената минимална заплата и ръста на осигурителните доходи в страната, пише още в документа.

При разходите за парични обезщетения за гледане на болен член от семейството и карантина е налице внушителен ръст от над 200%. Само за година броят на изплатените работни дни нарасна над два пъти - от 666,1 хиляди работни дни до 1,393 млн. работни дни. Рязко нараства и среднодневният размер на обезщетението – с 44,2%.

Нарастването на изплатените работни дни е пряка последица от пандемията на коронавирус COVID-19, в резултат на която след март 2020 г. броят на издадените болнични листове за карантина нарасна десетки пъти. Едновременно с това нарасна и средният брой работни дни, които се плащат на болничен лист, коментират от НОИ.

нои2 нои2

Разходите за болнични в пандемичната 2020 г. се увеличават, но броят на изплатените дни е с 1 млн. дни по-малко. Това е 6,2% по-малко спрямо 2019 г. За 2020 г. са изплатени 15,749 млн. работни дни, като намалението, според НОИ, се дължи на по-малкия брой осигурени за общо заболяване и майчинство лица. А по-малкият брой осигурени лица е най-вероятно се дължи на повишената безработица в месеците от въвжедането на противоепидемичните мерки и затварянето на редица бизнеси.

През 2020 г. средномесечният брой на осигурените за този осигурителен риск българи е бил малко под 2,5 млн., докато за 2019 г. е бил малко над 2,6 млн. души. Отчита се спад от около 4,7%, което е пряка последица от шока на пазара на труда, който пандемията на COVID-19 нанесе, пише в доклада на НОИ.

нои1 нои1

От НОИ уточняват, че по мярката 60/40 за запазване на заетостта за една година - от 15 март 2020 г. до края на март тази година, изплатените средства са 1,8 млрд. лв., като средният брой месеци, които са ползвали работодателите по мярката, е 5,6. Около 6% от работодателите са получили подкрепа само за един месец, а също толкова – дванадесет месеца.

Резултатите отразяват изпълнението на мярката към 31 март 2021 г. Разпределението по сектори на икономиката показва, че сред работодателите, получили подкрепа за поне един месец, най-голям е броят на тези, регистрирани в икономическа дейност „Търговия; Ремонт на автомобили и мотоциклети“ (25% от общия брой подкрепени работодатели) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (23% от общия брой подкрепени работодатели). В икономическа дейност „Преработваща промишленост“ са регистрирани 17% от всички подкрепени работодатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още