IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Севдалина Василева: Очакваме дигиталните разплащания в България да се увеличат

В страната ни все още преобладават плащанията с традиционните карти, посочи генералният мениджър на Visa за България

22:25 | 09.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Банковата сфера претърпя много промени през последните години след глобалната финансова криза през 2007 г. От безконтактните карти следващата голяма стъпка са дигиталните карти и разплащания с мобилен портфейл. Картата вече става виртуална. Това мнение изрази Севдалина Василева, генерален мениджър на Visa за България, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

"В банковия сектор прекарах 12 години. Бе интересно, че се работи с много хора. Почти винаги съм отговаряла за секторите на банкиране на дребно, както и за технологичните иновации в банките, където съм била", сподели Василева, добавяйки: "Банката е голямо юридическо лице с огромен екип, работи се предимно с крайни клиенти, има сериозен бекофис. Visa е най-голямата технологична компания за дигитални разплащания в света. Тя работи с банките, финансовите институции, финтех компаниите".

Тя сподели, че Visa създава специална иновационна програма, с която дава шанс на предприемачи да тестват своите идеи и да използват мрежата на Visa с готови достъпи за разработчици с помощта на методологията, която се базира на дизайн мисленето.

"В България лансирахме програмата от октомври 2018 г. Visa работи с фонда Eleven. Обикновено между 3 и 6 месеца е първият период на програмата, но след това тези компании, които покажат качества, ги очаква светло бъдеще", уточни генералният мениджър на Visa за България.

По нейните думи в България все още преобладават традиционните карти.

„Очаквам дигиталните разплащания да се увеличават. Цялата индустрия трябва да работи в посока комуникиране на сигурността на електронните разплащания. Технологична готовност, доверие, желание за инвестиране - всичко това е определящо за еволюционния процес", коментира още Василева.

Тя подчерта, че банковите клонове ще претърпят промяна в модела на работата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още