IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стефан Янев: Служебният кабинет е готов с план за бюджета

Правителството подготвя промени в Закона за обществените поръчки, касаещи ин хаус процедурите, обяви премиерът

10:51 | 25.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Служебното правителство е готово с план за проектобюджета за 2022 г. Това стана ясно от думите на служебния премиер Стефан Янев пред БНТ.

Той посочи, че законът не упоменава какъв вид правителство трябва да подготви план-сметката, но има срокове, в които това трябва да се случи.

„Затова служебният кабинет е подготвил негов базисен план, по които парламентът да дебатира", каза Янев. По думите му версията на основния финансов документ на държавата за следващата година дава основните насоки - подпомагане на бизнеса и неговото развитие и запазване на функционалността на социалната система.

Служебният премиер подчерта, че редовният кабинет ще има свободата да оформи бюджета така, че да може чрез него да изпълнява своите политики и приоритети. 

На въпрос дали би влезнал в новия кабинет като министър, Янев посочи, че би го обмислил, но все още такава „оферта“ не е получил. Като условие той посочи единствено „съгласие в политиките“.

Премиерът обяви още, че правителството подготвя промени в Закона за обществените поръчки, касаещи ин хаус процедурите. Измененията ще бъдат предложени на 47-ото Народно събрание. Според Стефан Янев казусът с възложените поръчки за строежа на отсечките на АМ "Хемус", които все още нямат разрешителни, е не само законен, но и морален.

Относно справянето с пандемията целта на служебното правителство е да се запази функционирането на държавата и в същото време да не се стига до претоварване на болниците, за да могат нуждаещите се да получават адекватна помощ, каза служебният министър-председател.

Според Стефан Янев правителството се е справило със ситуацията – дневните данни вече показват повече оздравели, отколкото заболели, което значи, че тенденцията върви към спад на заболеваемостта. По думите на Янев това означава, че зеленият сертификат работи.

„Обещах да не се стига до масово затваряне и го спазих. Ваксинацията не е задължителна, въпреки че мерките навеждат на тази мисъл. Хората обаче са достатъчно умни, за да разбират нещата", коментира още той и добави, че масовото тестване на малките ученици също дава резултат.

На въпрос дали ще поиска оставката на здравния министър Стойчо Кацаров, премиерът обясни, че според него Кацаров полага необходимите усилия и екипът му прави необходимото, за да се справи относително добре.

„Въпросът с оставките е морален. В крайна сметка решенията, които се взимат, са колективни. Нямам притеснения или горчиво чувство, че нещо не е свършено. В търсене на баланса и чуването на всички мнения се взимат правилните решения. Може да не са идеални, но са взети колективно", категоричен беше Стефан Янев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още