IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вноската на България в европейския механизъм за стабилност ще е 300 млн. евро

Вноската би била 300 млн. евро за 12-годишен преходен период след присъединяването на страната към еврозоната, сочат изчисления на финансовото министерство

16:18 | 25.03.11 г. 3
Вноската на България в европейския механизъм за стабилност ще е 300 млн. евро

По изчисления на Министерството на финансите вноската на България в европейския механизъм за стабилност би била 300 млн. евро за 12-годишен преходен период след присъединяването на страната към еврозоната и тя би трябвало да бъде направена на пет равни вноски, съобщи пред български журналисти в Брюксел заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева, цитирана от БТА.

Присъединяването към този общ пакт е изключително важно, тъй като той определя четири общоевропейски цели - засилване на конкурентоспособността, заетостта и растежа, както и фискална устойчивост, отбеляза Пенчева.

При преговорите се изразяват националните позиции, ние не приемаме всичко и изказахме възражения на работно ниво, особено в областта на координацията на данъчната политика, тъй като искаме да запазим нашата тенденция на стабилност, предсказуемост и ниски данъци, допълни Пенчева.

В пакта е заложено обсъждане на общата корпоративна данъчна основа, където и в бъдеще ще изказваме нашата национална позиция, добави тя. Ангажиментът за устойчивост на публичните финанси и структурните реформи е наш национален ангажимент, посочи финансовият заместник-министър.

Пенчева отбеляза, че на заседанието на Европейския съвет е приета разширена европейска координация и е посочена необходимостта от по-активна фискална консолидация на европейско ниво.

Приемането на пакта "Евро плюс" осигурява благоразумна икономическа политика, посочи тя. Българското правителство поддържа тази благоразумна политика вече една година, затова днес България в тази ситуация е една от най-стабилните и устойчиви държави, коментира Пенчева.

Друг важен инструмент за гарантиране на стабилността и икономическия растеж са националните програми за реформи, които в момента се подготвят. Имаме готовност в средата на април да представим на Европейската комисия тези програми, посочи Пенчева. По нейните думи днес България става член на разширена и нова Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
my-SHOP
преди 13 години
Мисле че преди да се подпише каквото и да било трябва да се обясни на народа какво точно се прави и защо? Какво ще спечелим и какво ще загубим? Как точно ще се случи"засилване на конкурентоспособността, заетостта и растежа, както и фискална устойчивост"? Задължително трябва да се предостави по-голяма информация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
global_dj
преди 13 години
Никъде не е казано, че ще ни повишат данъците. Предположения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
jamiemirror
преди 13 години
От цялата работа само минуси - освен че ще правим вноски ще се простим и с плоския 10% корпоративен данък и това ще прогони маалто останали чужди компании в България. Не виждам как това ще засили конкурентноспособността и заетостта - точно обратното!Неслучайно повишаването на корпоративния данък бе едно от условията пред Ирландия за да и се предоставят помощи - това си е чисто извиване на ръцете! А ние като видни дупедавци ще го правим доброволно - че и ще си плащаме вноски за това!Срам! Национални предатели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още