Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

За 5 месеца банките са отпуснали 75 млн. лв. безлихвени заеми

Средната стойност на одобрените кредити е 4225 лв., а обработените искания са почти 18 хил.

За 5 месеца банките са отпуснали 75 млн. лв. безлихвени заеми

Снимка: БГНЕС

Търговските банки са одобрили 17 907 искания за близо 75 млн. лв. през първите 5 месеца от старта на програмата за безлихвено кредитиране на физически лица. Това съобщиха от Българска банка за развитие (ББР). Постъпили са над 29 хил. искания. Повече от 70% от тях са на лица на трудов договор, а останалите са на самоосигуряващи се. Към 14 септември в обработка са още 1215 искания. Средната стойност на одобрените заеми е 4225 лв. Срокът за кандидатстване е до края на 2020 година, припомнят още от ББР.

Партньори по Гаранционната програма за предоставяне на безлихвени кредити до 4500 лева в помощ на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19, са Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, ОББ, Общинска банка, Първа инвестиционна банка, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк. Българската банка за развитие не разглежда исканията за кредит, а включва вече одобрените от търговските банки заеми в издадената портфейлна гаранция, подчертават от финансовата институция. 

Още по темата

Гаранционните споразумения, сключени по програмата, са за близо 145 млн. лв. Половината от тях вече са договорени. Останалите средства  остават на разположение за изпълнение на гаранционните споразумения, за предоставяне на гаранционни лимити на други банки, както и за вдигане на лимитите на тези, които вече са участници в програмата, ако пожелаят това, обясняват още от ББР.

Целта на мярката е да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които са прекъснали дейност вследствие на пандемията от COVID-19. Те имат възможността да получат заем до 4500 лева, отпускани наведнъж или на три транша от по 1500 лева. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Кандидатите за безлихвен заем трябва да са били в неплатен отпуск или с прекъсната дейност поради пандемията.

Съгласно обновените изисквания желаещите могат да кандидатстват и след като са се завърнали на работа. Самоосигуряващите се лица трябва да имат поне 20% спад в доходите през 2020 г., като за всички кандидати важи изискването за декларирани  осигуровки за период от 6 месеца назад.

 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
3
 
5
alphaomega до: Oбичам България
преди 2 седмици
Сега ти е весело, ама друга песен ще запееш като дойдат банкерите да ти дадат насила няколко милиона.
1
 
2
 
4
Oбичам България до: alphaomega
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Това беше нелеп коментар, но весел.
0
 
3
 
3
zelka007 до: alphaomega
преди 2 седмици
те ти дават в ръцете торби с пари , ти обаче си джелезен , не подаваш никакъв фъндък ... като стара мома дето гледа през плетът как момците пощипват момите на хорото и цъка злобно с език ... :)))
2
 
2
 
2
преди 2 седмици
Това е новата политика за унищожение. Скоро ще почнат да раздават пари и насила. Ще направят кредитите задължителни. Идват и ти казват - ето тука има едни пари за тебе. Ама няма не искам, няма не ми трябват. Вземаш и толкова. После ще ти дадат още и още.....и така до пълното унищожение.
1
 
3
 
1
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
В последните години на откачената и безумна политика на ЕС, баМките у нас отпуснаха десетки милиарди за кредити. Айде отсега нататък да видим как ще ги събират, това е много интересно. Ще ги събират на баба си хвърчилото.

Още от Бюджет и финанси
Печалбата на банките за осем месеца спадна с над 43% на годишна база