Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Застрахователи предлагат да бъде създаден пул за агрозастраховане

Секторът отказа да подкрепи предложения от земеделското министерство модел за превенция на градушките

Застрахователи предлагат да бъде създаден пул за агрозастраховане

Снимка: Pixabay

Да бъде създаден пул за  селскостопанско застраховане, вместо сега предложения модел за превенция на градушките.  Това се казва в позиция на Асоциацията на българските застрахователи, в която членуват 28 компании с дял над 93% от българския застрахователен пазар.

Най-масовите застраховки като „Каско“ и „Домашно имущество“ ще поскъпнат, ако държавата задължи застрахователите да финансират борбата с градушките, пише в позицията.

Още по темата

Тя бе разпространена по повод предложението на агроминистерството за Закон за превенция от неблагоприятни климатични събития в земеделието. 

Проектът предвижда Агенцията за борба с градушките да се преобразува в държавно предприятие, което да управлява риска от неблагоприятни климатични събития в земеделието. Част от необходимия ресурс за новите дейности ще се предоставя от бюджета. Останалите средства ще бъдат привлечени от земеделските стопани чрез годишни задължителни вноски и от отчисления от премийния приход на застрахователните компании за определени класове застраховки.

Секторът вече възрази срещу предложенията през май, когато агроминистерството представи концепцията си за разширяване на борбата с градушките.

Сега в позицията на Асоциацията се казва, че проектозаконът е насочен към общественозначим проблем, но предложените мерки не са базирани на анализ.

Предложеният модел за финансиране е в разрез със социалната справедливост, тъй като  ще бъде до голяма степен финансиран с надбавка (косвен данък) върху  премиите  на застраховани лица по доброволни застраховки, които нямат нищо общо със земеделието. Така добросъвестните потребители ще трябва да плащат по-високи премии, за да за обезпечават мероприятия по превенция на земеделски стопани, включително и незастраховани.

Липсва реалистичен и адекватен анализ на ефективността на избрания модел за управление на риска от неблагоприятни климатични промени в земеделието, на способа за борба с градушките и на ефективността на разходваните средства, се изтъква в позицията.

Там се подлага на съмнение ефективността при изразходването на средства от Изпълнителната агенция за борба с градушките (ИАБГ). За сравнение в Сърбия, където климатичните условия са подобни на нашите, а методът за борба с градушките (изстрелване на ракети от земята)  е идентичен с българския, разходът за единица защитена площ е почти два пъти по-нисък – 2,72 евро на хектар в Събрия при 4,3 евро на хектар в България, пише в становището.

Финансовият модел е несправедлив и неприемлив, казват застрахователите и предлагат проектът да бъде преработен.

Асоциацията предлага чрез изменения в законопроекта да се създаде база за задължително застраховане на дотираните площи и публично-частно партньорство между застрахователите и държавата за създаването на пул за селскостопанско застраховане, който да поеме разходите по превенция.

По аналогия на застраховането на отговорността от „ядрена вреда“ чрез Българския национален застрахователен ядрен пул може  да се създаде пул за селскостопанско застраховане, предлага секторът.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Преките инвестиции в България и през май излязоха на минус