IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балканите могат да привличат целогодишно няколко милиона китайски туристи

Да развиваме големия си алтернативен туристически потенциал, за да сме конкурентни в туризма, препоръча експерт

10:50 | 15.02.18 г.
Балканите могат да привличат целогодишно няколко милиона китайски туристи

Балканите имат нужда от коопериране в областта на туризма, въпреки че сме конкуренти. Общата ни история може да бъде промотирана съвместно. Това каза доц. д-р Йордан Йорданов, зам.-председател на УС на "Сдружение Туризъм", по Bloomberg TV Bulgaria.

Коментарът бе по повод анонса на министъра на туризма Николина Ангелкова, че България ще привлича все повече туристи от Китай и другите далечни пазари с общи Балкански маршрути.

По време на срещата на министрите на туризма от ЕС „Туризъм и икономически растеж“ в София в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС бяха обсъдени начини за привличане на повече туристи от Китай и далечните пазари към общата дестинация Европа. Ще бъде създаден Европейски туристически фонд, който ще съдейства за реализацията на тези идеи с финансови и други механизми.

Йордан Йорданов посочи, че интересът на туристическите оператори от Китай и от Индия е налице. Интересът от Бразилия и Мексико също не е малък. 

„Изведнъж Балканите, по стечение на обстоятелствата и благодарение на председателството, разбира се, стават център на икономически интерес – това са пазари, към които нямахме никакво отношение преди, сега стават център на нашето внимание. Ще трябва да търсим общи форми за пътуване - 15-20 дни, а може би и до месец за по-далечни дестинации, като Китай и Индия", каза експертът.

Темата за туристите от Китай в Европа тепърва ще става все по-актуална, в Западна Европа средният клас китайски туристи отдавна са добре дошли, посочи Йорданов. По думите му Балканите имат потенциал да привличат целогодишно няколко милиона китайски туристи. Все повече млади китайци пътуват, допълни той и подчерта, че обсъжданата авиолиния София - Пекин е задължителна. Това е форма за стимулиране на продажбите на дестинацията Балкани.

Експертът коментира, че България продължава да е нискобюджетна дестинация. И затова трябва да развиваме големия си алтернативен туристически потенциал.

“Ако не развием част от формите на алтернативно целогодишно туристическо предлагане и задържането нта туристите за по-дълго в конкретна курортна локация, нямаме шанс с конкуренти като Гърция, Хърватия и Турция да се състезаваме в сезонните форми на туризъм”, коментира Йорданов.

Още от разговора вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още