IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Цачев: Риск за икономиките е дефлационната спирала

Икономическите ефекти от кризата може да се пренесат на улицата, предупреди главният инвестиционен консултант на "Елана Трейдинг"

16:01 | 14.01.21 г. 4
Цв. Цачев: Риск за икономиките е дефлационната спирала

„2021 година няма да премине под знака на един голям срив на фондовите пазари, по-скоро ще видим силна динамика на индексите - големи спадове и бързо възстановяване след това. Към средата на годината, особено през летните месеци, ще видим съживяване на световната икономика благодарение на потреблението”, очаква Цачев.

Според него дотогава е възможна краткотрайна корекция на индексите в размер на около 20%, а секторите, които трябва да се следят, включват туристическия, авиационния и финансовия, тъй като ако има покачване, при тях то ще е по-силно от 15-20%.

Сред перспективните сектори инвестиционният консултант отбеляза и технологичния, като посочи, че той не е изчерпал потенциала си.

“Чисто географски, пазарите в Азия изглеждат много по-добре от тези в САЩ и Европа. Там има фундаментална стойност в оценките на компаниите - те са много по-евтини и имат потенциал за растеж”, смята анализаторът.
Той обаче препоръча да се изчакат няколко месеца, преди да се вземе решение в какво да се инвестира.

Цачев не очаква импийчмънтът на американския президент Доналд Тръмп да доведе до трусове на пазара, защото президентството му е ограничено в рамките на седмица.

“Проблемът е, ако започнат все повече сблъсъци и видим безредици, които да продължат по-дълго време”, отбеляза той. Той напомни, че през цялото време, в което Тръмп беше президент, имаше противопоставяне в обществото, което „беше започнало преди него“.

Цачев очаква това напрежение от кризата в американското общество да се пренесе и на други места по света.

„Чисто политически рисковете са в това - икономическите ефекти от кризата може да се пренесат на улицата и този антагонизъм в много общества да блокира работата както на икономиката, така и на политиците от гледна точка на правилните решения“, предупреди Цачев.

В какво да инвестираме през 2021 г.? Кои са перспективните сектори на фондовите пазари? Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 5
фиг.1
преди 3 години
Да, инфлацията се определя от движението на цената само на три продукта. И не знам как е за другите цени, но хлябът определено не е поскъпнал с 30%. Купувам го на същата цена, както и през 2019-та. Опитваш се да пробутваш същите лъжи, както и в лъжливата си теория. Не ти вярваме, тъй че или ми покажи официална статистика, или си затваряй е***ника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
studioaa
преди 3 години
Дефлационните спирали са мит и не същестуват освен на хартия...Поскъпването на хляба с 30%, на природния газ с 20%, водата с 10%, свинското с 20% и телешкото с 30% за 2020 показват, че сме в инфлационна спирала... Имай търпение инфлацията и срива на $ ще нулират всичките приходи дори от акции като Тесла...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
фиг.1
преди 3 години
Все още не сме нито в инфлационна, нито в дефлационна спирала. А за в бъдеще, вторият вариант изглежда по-вероятен. И не ме разбирай грешно, според мен това е по-лошият вариант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
studioaa
преди 3 години
Ние сме в инфлационна спирала, а този "есперт" вероятно се е напушил с нещо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още