Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Даниела Петкова: Сделката за ЧЕЗ е пример за пазарна манипулация

На общо събрание на акционерите мажоритарният собственик трябва да обясни защо няма информация за бъдещето на компанията, посочи председателят на ПОК „Доверие“

гледано: 6885   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

Около сделката за активите на ЧЕЗ бяха прекрачени всички законови граници, в това число и регламентите на ЕС, свързани със специални изисквания за оповестяване на вътрешни информации за публични компании.Това посочи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването „В развитие“ председателят на управителния съвет на ПОК „Доверие“ Даниела Петкова.

Малко по-късно обаче от КФН бяха категорични, че няма данни за пазарни нарушения по казуса.

„Струва ми се, че всичко това, което се случи и с двете публични дружества, увреди техните интереси, увреди и интересите на инвеститорите, което съвсем резонно се отрази и на акциите на дружеството на борсата, коментира Петкова. – Това се случва, защото дялове в дружеството имат и не само големи, институционални инвеститори, а и малки, частни такива. Съвсем нормално е те да се почувстват притеснени. Има си начин, по който таква сделка бъде оповестена.“

Още по темата

Петкова е  категорична, че в държава с развит капиталов пазар няма как подобно нещо да се случи, или ако се случи, то би било санкционирано много сериозно.

„Смятаме да свикаме общо събрание на акционерите, на което мажоритарният собственик, в случая продавачът, да обясни защо не предоставя информация съгласно правилата не на нас, а на цялата общественост през БФБ“, посочи председателят на ПОК „Доверие“.

Петкова каза, че трябва да се разбере какво ще е бъдещето на компанията и как ще се промени пазарната ѝ стойност.

„Няма как да очакваме, че подобна ситуация няма да се отрази върху представянето на дружеството“, е мнението на Даниела Петкова. Тя посочи, че на общото събрание ще искат информация от бъдещия собственик за визията му за развитие на компанията.

По думите ѝ Комисията за финансов надзор трябва да свика общо събрание.

Може ли да се очаква подобряване на резултатите на компанията ЧЕЗ? Каква е цената на публичните компании в ЧЕЗ? Дали вече са демотивирани служителите на компанията?

Вижте повече във видеото!

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Как ще опазим личното си пространство от технологичните гиганти е въпрос на избор