Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Експерт: Коефициентът на редукция на НОИ е неправилен

Друга принципна грешка е, че не се взема предвид участието на държавата във финансирането на пенсиите, смята Владислав Русев

гледано: 5367   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

Коефициентът на редукция на НОИ е категорично неправилeн - изплащането на 20% от Втория стълб е почти четири пъти по-високо от това, което би следвало да бъде. Това, което се прави в момента, няма нищо общо с логиката на редукцията, която има за цел да претегли с колко по-малко хората, които са се осигурявали в универсален фонд, са участвали във финансиране на държавната пенсия.

Това заяви Владислав Русев, главен изпълнителен директор на ПОД "Алианц България", в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Хора, на които половината им стаж е преминал в години, когато изобщо не имало осигуряване в универсален фонд, им се редуцира целия коефициент. Така изглежда, че през целия си стаж от 40 години те са се осигурявали в универсален фонд и няма как това да е справедливо. Също така се намалява коефициента за годините, когато жените са излизали в отпуск по майчинство, въпреки че по закон през този период не се правят вноски в универсален фонд."

Според Владислав Русев другата "принципна грешка" е, че не се взима предвид участието на държавата във финансирането на пенсиите.

"От 2009 до 2015 г. държавата участва с 12% вноска, дефинира в закона като трети осигурител, като тази вноска е забравена в калкулациите. От 2016 г. тази вноска е преименувана като трансфер и той осигурява почти половината от бюджета на фонд "Пенсии" на НОИ", добави още гостът.

По отношение на преместването на партиди в НОИ Владислав Русев повтори, че макар и размерът на пенсията да се увеличи при подобен избор, правото за унаследвяване се губи.

"Още по-неблагоприятен аспект на този избор е фактът, че хората не мога да го направят когато им дойде времето за пенсиониране. В момента според законодателството те трябва да изберат дали да прехвърлят партидите си не по-късно от пет години преди пенсиониране без да знаят как ще се променят условията и натрупванията дотогава".

От разговора стана ясно, че пенсиониращите се догодина 17 хиляди жени, които имат натрупвания по техните партиди средно над 7 хиляди лева, ще получат  приблизателно 40 лева под формата втора пенсия.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Стана ли биткойнът валутно убежище в условията на пандемия?