Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Експерт: Необходима е еволюция на правото, за да може да регулира технологиите

Има необходимост правото да еволюира, смята проф. д-р Георги Димитров, съсобственик на Евротръст Технолъджис

Експерт: Необходима е еволюция на правото, за да може да регулира технологиите

Снимка: Ройтерс

Безспорно е изоставането на правото от развитието на технологиите. Приемането на даден закон отнема дълго време от неговата идеята до реализацията му. Това време е твърде много в света на технологиите, за това време възникват и умират технологии. Регулацията на технологиите чрез правни норми е изключително трудна. Това каза проф. д-р Георги Димитров, съсобственик на Евротръст Технолъджис, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Има необходимост правото да еволюира, за да изпълнява такава дейност. Всички участници в съдебната система, които трябва да прилагат тези норми, трябва да имат и качествено различни познания, посочи още експертът.

Още по темата

Според него има осъзнаване на необходимостта от такава еволюция при правото, но все пак тя не се движи достатъчно бързо и практическата реализация също няма да бъде лесна. По думите му това се вижда и на национално ниво, и на европейско. Определено има тенденция за адаптиране на правото, но все пак тя още е далеч от динамиката, която тласка технологиите да се развиват, смята той.

Технологиите трябва да бъдат леснодостъпни и удобни, посочи още проф. Димитров. Има немалко технологии, които са изключително сложни за използване от потребителите и те предпочитат да не разчитат на тях.

Една технология може да е бариера пред масовото разпределение на определени стоки и услуги. Ако тя е леснодостъпна за използване в ежедневието, това ще даде невероятен тласък за използваемостта ѝ, но това все пак не е достатъчно, коментира още проф. Димитров. Самата технология и наличието ѝ не е гаранция, че хората ще я използват. Именно тук се поражда необходимостта от закони и правни гаранции. Необходимостта от правна сигурност прави проблема комплексен, категоричен бе той.

Всичко това води до създаването на мобилно приложение, което позволява генериране и изпращане на електронни подписи, каза проф. Димитров. Приложението е на пазара от няколко месеца и към момента има огромен интерес към него както от бизнеса, така и от държавните органи. То има сложна инфраструктура от технологии, чието дело е на български служители. Изключително лесно е за употреба и достъпно за потребителите. Чрез подписа законно могат да се подпишат всякакви документи, посочи още той.

Подробности от разговора вижте във видеото.

гледано: 1840   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
dzk
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Както всеки адвокат, изприказва много приказки и докара от девет баира вода, за да каже че са направили някакво мобилно приложение което било много лесно за употреба.

Още от Bloomberg TV
Телемедицината улеснява достъпа до здравеопазване