IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готова ли е България за сътрудничество с Русия?

Георги Минчев определи изказването на премиера за грешките на България по проекта за АЕЦ "Белене" и "Южен поток" като публично поемане на лична отговорност

13:11 | 31.05.18 г.
Готова ли е България за сътрудничество с Русия?

Русия е готова от край време за сътрудничество с България. По мащабните енергийни проекти в България предстои да разберем доколко нашата страна е готова за това сътрудничество. Това каза Георги Минчев от Българо-руската търговско промишлена палата в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Въздействие имат редица геополитически фактори, независимо от желанието на двете страни, например режимът на санкции и контрасанкции, добави още той. Според него се наблюдава рестарт в отношенията между България и Русия, но с предпазливост от двете страни.

Георги Минчев определи изказването на Борисов за грешките на България по проекта за АЕЦ "Белене" и "Южен поток" като публично поемане на лична отговорност и добави, че България не е била сама в грешките си, но за сметка на това определи страната като „най-спонтанна и искрена във възпроизвеждането на грешния модел."

Като „енергични и ефективни“ Минчев посочи действията на Русия и на руския президент.

Путин се чувства прекрасно във формата на велика Русия и прави всичко, което е по силите му тя да затвърждава този статут и да става още по-велика. Това се случи през последните 4 години. Нищо не остана от идеологическия модел за разбитата на парчета руска икономика, за пратената в историята геополитическа величина на Русия. Всички тези идеологеми бяха разбити от действията на Русия – енергични и ефективни, коментира той.

По думите му България трябва да намери устойчив колективен модел за поведение, по-единен образ на страната пред външните партньори и общоприета българска позиция, каза още Минчев.

Като положителна той определи конкуренцията между президентство и правителство в България в опитите за рестартиране и подобряване на отношенията на страната с Русия.

Отговорността за АЕЦ "Белене" Минчев посочи като изцяло отговорност на България.

"Белене" е наша суверенна собственост. Дали ще носи ползи, или ще ни опропастява, зависи изцяло от това доколко и как ние управляваме този проект.

Според него опитите за непрекъснато връщане до някаква изходна точка водят само до лавина от загуби. Проектът АЕЦ "Белене" трябва или да бъде ликвидиран час по-скоро, или незабавно стартиран, добави още той.

Още вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още