IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Желев: В бъдеще електромобилите ще заменят конвенционалните коли

Китай има историческия шанс да премине направо към електромобилите, заяви експертът

09:05 | 23.05.18 г.
К. Желев: В бъдеще електромобилите ще заменят конвенционалните коли

В бъдеще електромобилите ще заменят конвенционалните коли, заяви автомобилният експерт Калоян Желев пред Bloomberg TV Bulgaria в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков. Той смята, че задвижването с изчерпаем природен ресурс ще отпадне, както въглищата вече не се ползват в железопътния транспорт.

Експертът смята, че  Китай има историческия шанс да прескочи конвенционалната автомобилизация и да премине директно към електромобилите. Страната има финанси и мащаб да мисли в тази посока и вече го прави, добави Калоян Желев.

Като колосален Желев определи търговския дисбаланс между САЩ и Европа. В голяма степен той се дължи именно на автомобилите, тъй като вносът на европейски коли в САЩ значително надвишава този на американски автомобили към Европа. Срещу този дисбаланс САЩ се бори с икономически мерки и митнически бариери. Според него Тръмп има намерение да изпълни всичките си предизборни обещания, за да си гарантира втори мандат.

България не може да се похвали със стратегия и национално структурирана мисъл по въпроса за електромобилите, каза Желев. Символичен е броят им в автомобилния парк на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още