Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Какво е бъдещето на IT сектора в България?

Децата трябва да учат дисциплини, свързани с природни науки, за да се осигурят с кадри IT компаниите, съветва Петър Статев от ИКТ Клъстер

гледано: 4609   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Високотехнологичният сектор в България се развива много добре, въпреки че средните заплати в България все още са ниски в сравнение с тези от западните страни.

Още по темата

Това мнение изказа Петър Статев, ИКТ Клъстер, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Той разкри още защо банките и финансовият сектор предоставяха най-големите възнаграждения в България, докато сега IT секторът ги измества и какви предизвикателства имат компаниите от бранша в България.

„Всички ние от индустрията и медиите работим, за да повлияем на решенията и на родителите при влизане в средното образование и какъв ще е техният избор за житейски път. Все още малко деца избират да учат дисциплини, свързани с природни науки, а това е основата за осигуряване на по нататъшно развитие в IT компании. Именно с тези науки се създава специфичната способността да се мисли и анализира, от която има огромна необходимост“, коментира Петър Статев.

Той обясни, че има частично реализирана идея специалисти от IT сектора да посещават средните професионални училища, но липсва повече фокус върху развитието им. Изключително добър пример за това бил скандалът със съдбата на двете професионални гимназии под шапката на Техническия университет.

„Те са сред най-добрите професионални училища в България заради уникалния си метод на обучение. Този метод трябва да бъде разширяван, а не променян или трансформиран. Именно в този тип училища се създава гръбнакът на високотехнологичната индустрия“, посочи IT експертът.

Какво още сподели той за кадрите и нуждите на високотехнологичния бизнес в България, както и за Smart Factory Hub може да видите в целия видео материал.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

4
 
3
 
5
julian12 до: diasnoto
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
И да пишеш по два return-a на функция нали?! Не! Благодаря!
3
 
9
 
4
преди 7 месеца
Завършил съм един от двата техникума- този в гр. Правец. След него ТУ гр. София ми се стори като едни пълни с излишна информация 4 години. Ако днес трябва пак да избирам средно бих повторил, а след средното бих пропуснал БГ университетите и бих завършил някоя от академиите и веднага след това junior dev в някоя компания.
1
 
7
 
3
julian12 до: Един Българин
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Но скоро може да дойде денят в който ще разбутат и този сектор за да го опоскат и него щото България се се спуснала по скоростната пързалка.
1
 
14
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Пич, не го знам къде работи този, но познавам много хора, завършили техникумите към ТУ и те са сред най-добрите ИТ специалисти в България, плащат съответно най-големите данъци и на практика издържат всички останали които не желаят да учат и работят! НЕ бива да се правят промени в единствените добри средни училища за ИТ!!! Те работят прекрасно и са от огромна полза не само за възпитаниците си, но и за държавата.
4
 
23
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
ей, умирам за съвети от някви хора дето не работят в бранша, ами го играят консултант-разбирачи!

Още от Bloomberg TV
Защо стартъпът Insaiders не търси външно финансиране