Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Кристофор Павлов: Очаквам 4,4% ръст на БВП на България през 2018 г.

Износът и инвестициите ще движат българската икономика, прогнозира главният икономист на UniCredit Булбанк

гледано: 2901   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
4 гласа

Има няколко основни фактора, които ще помогнат за ускоряване на растежа на БВП на България през 2018 г. до 4,4%. На първо място това е ръстът на износа. Това коментира по Bloomberg TV Bulgaria главният икономист на UniCredit Булбанк Кристофор Павлов.

Още по темата

Оптимизмът в оценката на анализатора е на база темпове на българския експорт и ръст на глобалната търговия, който изпреварва глобалния икономически растеж през втората половина на 2017 г., след като в продължение на няколко години се случваше обратното, което донесе значителни притеснения на икономистите, както и повод да се търсят обяснения защо това се случва.

Според Павлов вече се “връщаме се към добре позната история“, в която темповете на нарастване на глобалната търговия от 4% изпреварват глобалния икономически растеж, който се очаква за цялата 2017 г. да е 3,6%.

“От гледна точка на сериозния растеж на нивата на международната търговия търсенето на български стоки в чужбина ще нараства", прогнозира той, като се позова на най-новия анализ на банката за перспективите пред българската икономика за 2018 г. с препратки към 2019 г. 

Главният икономист на UniCredit Булбанк поясни, че в доклада не са се фокусирали върху нарастването на БВП на страните, които са основни партньори на България при износа, защото голяма част от българските стоки са за междинно потребление и за пример даде автомобилните части.

“Друг основен фактор, от който ще дойде импулс за ускоряване на икономиката, ще е покачването на нивата на инвестициите", посочи икономистът. "Те вече показват възстановяване през третото тримесечие на 2017. По-голямото строителство на жилища е факт от началото на 2016 г.“

Още по темата

Павлов е на мнение, че сериозният ръст в сферата на строителството не е позволи. на инвестициите да „потънат толкова много“.

По думите му другият стимул за икономическия растеж ще е повишението на материалното състояние на гражданите.

„Домакинствата вече гледат със спокойствие на доходите си“, убеден е Кристофор Павлов.

Защо анализаторското звено на УниКредит Булбанк сложи за заглавие на анализа си „Благоприятният вятър в платната на икономиката на България“? Как ще се развива пазарът на труда през 2018 г.? Може ли да се постигне най-ниското ниво на безработица през тази година? Ще има ли повече инфраструктурни проекти в Северна България? Вижте повече във видеото!

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

16
 
3
 
1
преди 10 месеца
При липсата на защита срещу вредното влияние от лева икономическият растеж в България подпомага неограничено развитие на потенциал за български дългови кризи.
Заради държавната грешка, сега колкото повече работят хората за постигане на икономически растеж, толкова по-големи са възникващите щети.
Коректно е, който се хвали с участие за постигнат икономически растеж да не пропуска своя принос за щетите при дълговите кризи.
Защо е необходимо да живеем при условия, при които икономическият растеж завишава страданията на хората?

Още от Bloomberg TV
Какви са предимствата за дружествата от листването им на БФБ?