Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Мебелният бизнес в България е предимно семеен

Износът е в основата на бранша в страната, твърди предприемач

Мебелният бизнес в България е предимно семеен. Фамилният му характер е силно изразен и вероятно ще има фирми, които ще затворят, защото няма да има кой да продължи бизнеса. Това прогнозира  в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Галин Господинов, собственик на три дървообработващи фирми и председател на УС на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

Собственикът на фирмата „Джи Ес Малмгрен интериърс“ започва бизнеса си в гараж през 1990 г. заедно с баща си и брат си.

Бизнесът процъфтява и след няколко години те вече са собственици на три компании - една търговска и две производствени. В тях работят около 350 служители. Имат пет бази в страната в градовете София, Варна, Шумен, Добрич и Каварна, а 92% от продукцията им е за износ. 

„Основата на мебелния сектор е износът“, твърди Господинов.

Той изтъкна като голям проблем не само за мебелното производство, а и за цялата българска икономика, липсата на квалифицирани кадри. Във връзка с това фирмите му си партнират с професионалните гимназии и Лесотехническия университет за подготовка на бъдещи служители. „Дуалното обучение е форма на образование, при която едновременно се учи и се работи. Паралелките с такъв тип обучение през първите една-две години са предимно в училище и имат един ден практика, а последните две години три дни от седмицата работят в нашите предприятия, като за това им се заплаща.

През годините, когато натрупват знания, учениците получават стипендия. Това е начинът да се съчетаят бизнесът и образованието“, категоричен е Господинов.

Вижте още във видеото. 

гледано: 1633   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Журналист: IGB ще разнообрази маршрутите и източниците на природен газ