Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Пламен Димитров: Геометрията на коалициите в света се мени

Русия е незаобиколим фактор в международните отношения, коментира Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество

гледано: 2428   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Визитите на германския и на френския лидер в Русия трябва да се разглеждат поотделно. В момента има поне три въпроса, за които мнението на Русия трябва да бъде потърсено и за които Русия е незаобиколим фактор в международните отношения. Това каза Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria. "Това е конфликтът в Украйна. Знаем, че има един Мински процес, в който участват Германия, Франция и Русия. Освен това конфликтът в Сирия".

"Новопоявилият се, но най-горещ момент, е кризата около ядрената програма на Иран или по-скоро намерението на САЩ да се откажат от споразумението за ядрената програма за Иран. А там от една страна е подписала Иран, а от другата страна са се подписали пет държави - САЩ, Китай, Великобритания, Русия, Франция и Германия. Това ще бъде може би новата тема, която биха искали да обсъдят с Путин".

По този въпрос Западна Европа се оказа в един лагер с Русия и Китай, а не със САЩ, каза гостът. "Това, което направи Тръмп, е да изстреля политическа ракета, която уцели най-напред единството в Западния лагер, а предстои да видим дали ще уцели Иран. Действително настъпи разделение и не е неочаквано, че Германия и Франция може да обсъдят някакви съвместни действия заедно с Русия по този въпрос, а не със своя съюзник САЩ".

Предстои продължителен процес на преговори между големите западни държави и американската администрация за това как точно ще бъдат приложени тези санкции срещу Иран. Вероятно няма да има амблок атака срещу всички европейски компании, които имат бизнес с тази държава, заяви събеседникът. "Всеки случай ще се разглежда поотделно и водещото ведомство в това отношение е финансовото министерство на САЩ".

Така че, дори и Меркел и Макрон да насърчат техните германски и френски компании да работят с Иран, те пак биха се побояли, защото тази гаранция не им е достатъчна срещу САЩ, поясни гостът.

"Геометрията на коалициите се мени. По случая Скрипал беше една - САЩ и Западна Европа бяха заедно. По случая с Иран е съвършено друга. По случая с Украйна също е по-различно, защото в последно време САЩ нямат някаква особено активна намеса там, още повече, че е дезорганизирано ръководството на тяхната външна политика с честата смяна на държавните секретари и с пълната липса на ориентация на президента Тръмп в тази материя. Можем да кажем, че тежестта остава на плещите на европейските партньори - на Франция и най-вече на Германия да се договарят с Русия, разбира се не зад гърба на Украйна. Украйна също участва в тези преговори, но не виждам в близко бъдеще да се случи нещо, което да промени драстично ситуацията в Украйна".

Бизнесът на европейските и на американските компании в Иран - кой ще пострада повече в следствие на международната политика на Тръмп? Могат ли Макрон и Меркел да повлияят на събитията? Възможно ли е да има "движение" по ситуацията с Иран? Какво би поискал Путин от Берлин и Париж в тези срещи?

Повече вижте във видеото.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Веселина Василева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 7 месеца
Защо се забравя че и Турция вече е фактор макар и да не е страна по договорите.

Още от Bloomberg TV
Защо стартъпът Insaiders не търси външно финансиране