Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Подходящ ли е моментът за влизане на България в еврозоната?

Според доц. д-р Георги Сарийски моментът е най-неподходящ за страната ни

гледано: 3113   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
3 гласа

Моментът категорично е най-неподходящият България да се присъединява към еврозоната. Това коментира доц. д-р Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„При положение, че очакваме забавяне и прогнозите са неблагоприятни за следващите 4-5 години, моментът категорично е най-неподходящият България да се присъединява към еврозоната. И не е подходящо да се влиза на място, за което не се знае как ще изглежда само след година. Големите реформи в еврозоната предстоят“.

Що се отнася до общия бюджет на еврозота, доц. Сарийски посочи, че вноската към него ще се съобразява с потенциала на всяка страна.

„Но дори при тези условия България ще бъде ангажирана с внасяне на някакви допълнителни средства. Сега предстоят доста напрежения върху нашия си бюджет. Ние изкарахме един сравнително добър период на растеж и високи постъпления в бюджета. Предстои натрупване на напрежение, доколкото се очаква забавяне на икономиката. Рецесията наближава. Темпът на нарастване на заплатите също ще се забави. В период на забавяне на икономиката не може да си мислим за някакво преструктуриране“.

Той обясни, че тепърва бюджетът ще понесе много силен натиск и ще му бъде трудно да се справи, особено при сегашното положение на данъчното облагане.

„Защото нямаме резервни източници на допълнителни средства. Ще бъде трудно да се покриват критериите за членство в еврозонта. Ако влезем в ERM II, това ще означава жестоко рязане на социалните разходи, за да може все пак да влезем в рамките на определен критерий за бюджетен дефицит“.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
5
 
8
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
тея от бан, требва да се разстрелват - по принцип.
Сега, уу момента, ги ненавиждам, щот им кихнаха едни 120 милки от бюджета допэълнително, таз година.
СРЕЩУ ТОВА ДАДОХА МНЕНИЕ КОЛКО НИ Е НУЖНА АЕЦ БЕЛЕНЕ. ЕДИН ВИД НАПРАВИХА *** НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, ЗА КОЯТО ТО СИ ИМ ПЛАТИ.
Та, немат право да се изказват по никой въпрос, освен платениа секс, венерическите болести и въртенето на бардаци.
5
 
5
 
7
khao до: Mohave _
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
една от първите и неотложни реформи по принцип е закриване на БАН. отвсякъде ненужна организация .... обаче незнам дали ще доживея да се случи това
0
 
10
 
6
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Потвърждение на това, че като чуя БАН и веднага се сещам за социализма.
Това е най-закостенялата и нереформирана държавна организация с отрицателен ефект.
4
 
9
 
5
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
В години на благоденствие не ни се мисли за реформи , а в години на кризи , реформи не се правят ! Никога не е имало по- неподходящ момент от настоящия - състояние между икономически възход и очакван спад . Този момент дори не се споменава , заради своята непредсказуемост . Изключително опасно .
11
 
13
 
4
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
доцент от бан ... кво друго да говори освен глупости ...

Още от Bloomberg TV
Телемедицината улеснява достъпа до здравеопазване