IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече инвестиции в офис площи и логистични центрове очакват експерти

През 2018 г. активността ще бъде насочен към по-разнороден тип продукти на имотния пазар, каза директорът на Colliers Иглика Йорданова

10:03 | 02.03.18 г.
Повече инвестиции в офис площи и логистични центрове очакват експерти

Фокусът на инвестиционната активност през настоящата 2018 г. ще бъде насочен към по-разнороден тип продукт като офис площи, логистични центрове, хотели за разлика от сделките през миналата година, когато бяха насочени към търговски центрове. Това коментира в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на Colliers Иглика Йорданова.

Тя посочи, че 2017 година беше ключова от гледна точка на това, че обърна една петгодишна тенденция на имотния пазар у нас – за първи път обемът сделки, сключени с инвеститори, беше с превес към международните инвеститори в търговски центрове, тъй като досега интересът към подобен тип имоти беше основно от местни инвеститори.

Чуждите инвестиции в търговски площи през 2017 година бяха осъществени от крупни южноафрикански фондове. Те пристъпиха към големи сделки у нас, след като вече са си подсигурили присъствие в региона. Общо 71% от обема на инвестиците на пазара се дължеше на крупните сделки с търговски центрове от тези фондове, каза експертът.

По думите й ръстът е закономерен и е резултат от процес в последните няколко години, при който България ставаше все по-атрактивна за инвестиции като част от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Засилването на инвестициите в ЦИЕ започна от Полша, прехвърли се към Чехия, после към Унгария, като бе очаквано да се пренесе и към България и Румъния, каза Йорданова.

Изминалата 2017 г. бе рекордна за инвестиции в недвижими имоти, като обемите на сделките в бизнес имоти надхвърлиха многократно нивата от 2016 г., а също и на пиковата преди кризата 2007 г. Те достигнаха 977 млн. евро, като за сравнение през 2007 г. бяха малко под 600 млн. евро.

През тази година може да се очаква пренасяне на инвестиционния интерес и към градове извън София, която през 2017 г. е привлякла 85% от вложенията.

Още вижте във видеото!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още