Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Сделките с офиси преобладават на пазара на бизнес имоти

Обемът на сключените сделки от началото на годината достига 400 млн. евро

гледано: 2217   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Общият обем на сключените сделки на пазара на бизнес имоти в България през тази година възлиза на 400 млн. евро. Преобладават сделките за офис сгради. Техният дял е над 60%. Това каза Георги Димитров, директор Консултантски услуги и капиталови пазари в консултантската компания MBL, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Димитров посочи, че общото количество клас А и клас Б офис площи е 1,9 млн. кв. м.

„Свободните площи са 10%. В процес на строителство са 380 хил. кв. метра, от които между 220 и 240 хил. кв. м се очаква да бъдат завършени до края на следващата година“, съобщи той.

Гостът добави, че 2017 г. е била много ползотворна за пазара на бизнес имоти, но най-търсеният сегмент тогава е друг.

„Миналата година беше рекордно висока за България от гледна точка на инвестиции в недвижими имоти. Обемът на сключените сделки възлиза на малко под 1 млрд. евро. По-голямата част от инвестициите тогава бяха насочени към търговски центрове", припомни Димитров.

Според експерта конкуренцията е силна и трябва да се подхожда с внимание при избора какво да бъде пуснато на пазара.

„Преди години имаше търсене от международни инвеститори, но нямаше продукт. След това дойде момент, в който продукти се появиха, но инвеститорите вече нямаха интерес. Сега предлаганите бизнес имоти са близо до очакванията на инвеститорите и пазара в Западна Европа. Може би разминаванията са в сроковете на договорите за наем, които са доста по-кратки в България, сравнени с тези в останалите европейски държави. Инвестиционната възвращаемост в страната също е добра“, каза гостът.

Димитров посочи, че клиентите търсят ефективно разпределение на площите. Той добави, че повишената конкуренция води до нуждата за подобрение и обновяване на старите имоти, така че те да бъдат адаптирани към изискванията на пазара.

"Новите площи са много по-конкурентни от старите. Вече има примери за сгради, които са разрушени и на тяхно място са създадени нови. Все пак всичко зависи от мотивацията, ресурсите и знанията на собствениците и инвеститорите на дадена сграда“, смята Димитров.

Експертът изрази мнение, че пренасищане на пазара е напълно възможно.

"Има риск от пренасищане на пазара. Ако всички строящи се сгради бъдат завършени в следващата година и половина или две, то това значи, че на пазара ще се появят нови 400 хил. кв. м площ, които трябва да бъдат отдадени. Пазарът годишно усвоява около 100 – 120 хил. кв. м. Това значи, че ще отнеме известно време тези площи да бъдат усвоени, ако и търсенето остане същото“, каза Димитров.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Промените в данъчното облагане са символични за старите автомобили