Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Темпът на усвояване на европарите в България - средноевропейски

Разплатените евросредства към този момент са 16%, договорените проекти са за 50%, съобщи Атанас Кирчев

гледано: 1353   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Разплатените евросредства в България към този момент са 16%, договорените проекти са за 50% от европарите, темпът е добър, средноевропейски. Ситуацията с усвояването на европейските средства в България не е драматична. Това е мнението на Атанас Кирчев, председател на Професионална асоциация Европейски и национални програми за развитие, изказано в Bloomberg TV Bulgaria.

"Трябва да се има предвид спецификата на програмния цикъл, на цикъла на усвояване на европейски средства. През първите години цикълът обикновено преминава през обявяване на конкурси, сключване на договори. След това следва изпълнение на проектите", коментира той.

Още по темата

Кирчев обясни, че обикновено първите години на програмния период са години на усилено договаряне, почти няма усвояване.

“След това започва да се покачва процентът на усвояване, а към края на периода намалява договарянето, защото всички средства би трябвало да са договорени и съответно нараства процентът на реално усвояване", посочи експертът.

Според него "от тази гледна точка" ситуацията не е толкова критична.

По думите му другата важна цифра, която не се споменава в официалната информация, е, че процентът на договаряне е близо 55%, “което за втората половина на програмния период никак не е лошо”.

“Очаквам, че до края на формалния програмен период ще бъде договорено всичко, като три години след края на програмния период ще бъдат усвоени всички средства. Ситуацията не е драматична", категоричен е Атанас Кирчев.

Той обаче подчерта, че България няма дългосрочна визия за развитие и затова програмите автоматично се превръщат в механичен сбор от отделни мерки, много от които "дори в рамките на самите програми не са синергизирани, да не говорим, че самите програми не взаимодействат помежду си".

Кирчев посочи като най-рискови програмите, свързани с инфраструктурните проекти по ОП „Транспорт“ и по ОП „Околна среда“.

„По оперативните програми, свързани с иновации и конкурентоспособност, развитие на човешките ресурси и Програмата за развитие на селските райони са договорени над 70% от средствата, като голяма част от тях са разплатени", съобщи той и поясни, че част от тези средства са договорени с финансови инструменти, предоставени за управление на Фонд мениджър на финансови инструменти, и още не са изразходвани, но са отчетени като усвоени.  

Вижте повече във видеото.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Калфин: България прави некомпетентен опит за влизане в Шенген