Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Ваня Манова: Създадохме инфраструктурата за мобилните плащания

Какво е бъдещето на технологиите за разплащане разказа мениджърът на Mastercard за България и Македония

гледано: 2105   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Създали сме изцяло инфраструктурата за следващото ниво – мобилните плащания. Вече има банка, която изцяло прие мобилното плащане, още две ще я въведат съвсем скоро. Когато имаме мащаб, услугата ще тръгне.

Това каза Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония, в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Един огромен процент от картите MasterCard в България са вече безконтактни – над 80%. Това ни поставя на едно от първите места по проникване на безконтактната технология в Европа ", обясни тя.

Още по темата

Мениджърът на Mastercard за България и Македония сподели как се е ориентирала към финансите и високите технологии.

„Животът е низ от стечение на обстоятелствата, попадане на подходящи хора в подходящ момент. Не съм с финансово образование, а съм инженер, а преди това съм учила математика“, каза Ваня Манова и разказа, че във финансовия сектор попада след като започва в IT отдел, но впоследствие, благодарение на интересът ѝ към новите продукти, които биват създавани, решава да се преориентира.

„Никога не съжалих за това решение, категорична е тя и обясни, че няма съществени специфики на местно ниво в България, но допълни, че в големите международни компании има много сериозен ред, много сериозна дисциплина, много сериозни правила. – Това, което е много ценно в международните компании е, че те разполагат с безкраен опит от различните други пазари и отчитайки спецификите на нашите, местни пазари, ние решаваме как, какво и доколко да приложим тук."

Тя е на мнение, че „че ние вземаме, но изключително много също даваме в компанията.

Според Ваня Манова няма кой знае колко големи предизвикателства в бизнеса.

„Всички сме интелигентни хора, живеем в глобален свят и основното качество на един интелигентен човек е да се адаптира към променящата се среда, ситуация, а ние това го правим много успешно", посочи IT експертът.

По думите ѝ процесът по налагане на безконтактното плащане, както в България, така и в Македония, напредва успешно.

"Този процес започна през 2013 г. В съдействие с повечето банки решихме да работим сериозно в тази посока и да инвестираме, защото безконтактното плащане има редица предимства и нито един недостатък в сравнение с останалите видове плащания и с годините се показа, че това наистина е била много правилна стратегия, защото към настоящия момент мога гордо да заявя, че в България 90% от постерминалите са вече безконтактни, имаме и първите безконтактни банкомати и това е една тенденция, която ще продължи да се развива, информира мениджърът на Mastercard за България и Македония. – Технологията на MasterCard за мобилни разплащания е вече налична и в Македония от началото на тази година. Най-голямата банка там предложи такъв портфейл и той се радва на изключителен успех."

Какво да очакваме от бъдещето по отношение на новите технологии за разплащане? Какви са възможностите и предизвикателствата свързани с Директивата за платежните системи и платежните услуги PSD 2? Какво ще е партньорството с финтех компаниите?

Вижте целия коментар във видеото.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Защо стартъпът Insaiders не търси външно финансиране