IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

З. Златанова: Западните Балкани засега не покриват критериите за еврочленство

Предложението за разширяване на ЕС показа проблемите на региона, заяви бившият вицепремиер

13:33 | 18.04.18 г.
З. Златанова: Западните Балкани засега не покриват критериите за еврочленство

От приетия вчера пакет за разширяване на Европейската комисия (ЕК) много ясно се виждат общите регионални проблеми на Западните Балкани. Това коментира бившият вицепремиер Зинаида Златанова пред Bloomberg TV Bulgaria.

Припомняме, че Еврокомисията предложи вчера започването на присъединителни преговори с Македония и Албания, както и продължаването и задълбочаването на реформите в двете страни. 

„Факт е, че някои страни са малко по-напред от други. Бих откроила Македония като шампиона на този пакет тази година по бърз напредък и по реални промени, които ЕК отчита. Всъщност, на практика ЕК казва, че нито една страна не покрива нито един критерий за членство към момента – нито политическите, нито икономическите критерии. Нито една страна не е функционираща пазарна икономика“, коментира тя в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

По думите й повечето реформи в страните от Западните Балкани са определени от Комисията като такива в начална фаза. „Дълъг път очаква тези страни“, прогнозира Златанова.

„ЕС може да приема нови страни членки тогава, когато е по-силен, по-единен и организиран“, допълни тя.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още