Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Западните Балкани не са икономически подготвени за ЕС

Oгромната пропаст между държавите от Западнa и Източна Европа e един от основните проблеми на общността, твърдят от Saxo Bank

гледано: 1996   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Западните Балкани не са икономически подготвени за ЕС. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Кристофър Дембик, ръководител на отдел „Макроикономически анализи“ на Saxo Bank.

Той посочи, че един от проблемите в ЕС е различаващата се икономическа ситуация в отделните държави и огромната пропаст между държавите от Западнa и Източна Европа.

„Ако решим да приемем западнобалканските държави в Европейския съюз, това ще е по-скоро политическо, а не икономическо решение. Мисля, че трябва да отворим вратите за тях, но ще отнеме може би десетилетия преди те да бъдат готови да се присъединят към ЕС“, добави Дембик. 

Още по темата

Според него на първо място трябва да се гарантира по-дълбока икономическа интеграция между самите балкански държави и след това може би те ще бъдат готови да влязат в ЕС.

„Ние гледаме към тях, само защото се страхуваме от Китай, който инвестира доста в този регион. Страхуваме се и от Русия“, посочи експертът от Saxo Bank.

Що се отнася до българската икономика, Дембик каза, че тя се подобрява до голяма степен благодарение на фондовете за подпомагане на развитието.

„Те са ключов фактор за България, Румъния и включително Полша, която по-отдавна се присъедини към Съюза. Според мен в интерес на България е да получава фондове за подпомагане на развитието в рамките на ЕС. Но ако погледнем реалистично към заплатите и конкурентоспособността, на страната ви все още ѝ липсва много и ще трябва да минат десетилетия на добри икономически реформи преди България да може да се приближи до нивото на Западна Европа в икономическо отношение“, каза още гостът.

Вижте още във видеото. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Такев: Има сериозен напредък по изграждането на единния капиталов пазар