Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Защо България губи работна сила?

40% от работната ръка в страната страда от хронични заболявания, твърди Томчо Томов

гледано: 1958   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Застаряването на работната сила е тенденция, която се наблюдава в целия свят. България не прави изключение, нещо повече – заради демографските характеристики на нашата страна ние сме на водещо място в Европа по темп на загуба на работна сила. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към Българска стопанска камара (БСК).

“След 20 години около 40% от работната сила ще бъде представена от хора, които са над 50-годишна възраст. При тях и дори при хората в пенсионна възраст, около 65 години, се забелязва силна икономическа активност”, каза гостът.

Всички тези фактори карат работодателите да мислят как да удължат продължителността на работния живот. Това е и причината хора на по-висока възраст също да бъдат приемани като ресурс. Към тези фактори трябва да прибавим, че около 40% от работната ръка страда от хронични заболявания. Водещи са белодробните заболявания, хипертония, диабет. Това се отразява на работоспособността, обясни още експертът. 

Още по темата

“Ключов момент за работодателите е да създадат здравословна среда за работа. Цялата организация на работния процес да бъде съобразен с възрастовите особености на служителите”, посочи Томов.

Той заяви, че в момента на пазара на труда работят 4 поколения, които имат сериозни различия помежду си от гледна точка на мотивация, желания, ценности и очаквания от работодателите. Освен това, казва Томов, дигитализацията на работните процеси също допринася за поколенческите разлики.

Целия разговор можете да чуете във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
4
 
6
khao до: khao
преди 1 месец
Няма профилна снимка
...и на всичкото това, трябва и нови роби да правиме зада има кой да ви изкарва печалбите на вашите търтеии! :):) ае у лево, скоро и това което го има ще изчезне!
1
 
2
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
заради бялата мафия и управляващите... като не ви харесва шефа, сменете го!Но как да сменя куците доктори или мутрите дето ни управляват.. въздуха мръсен, водата ***, храната шитава, здравеопазване - нула, градинки нема, *** се търкалят навсякъде .. и още поне 100 други причини!30 години пример че е по добре да крадеш от колкото да работиш и после що стана така !
0
 
4
 
4
doba до: bgMan
преди 1 месец
bgMan, Абсолютно точно. Когато един ратай има избор между чорбаджиите, избира най-свестния, а не 'Бай ***-вци с костюми и с висше образование'
0
 
5
 
3
преди 1 месец
Защото българските управители, собственици на бизнес, мениджъри и прочее не струват. Корумпирани нищожни душички раждат такива управители, собственици на бизнес, мениджъри и икономисти. Бай ***-вци с костюми и с висше образование си мислят, че могат да експлоатират всеки както си искат
0
 
8
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
До умирачка! Пенсиониране все по-късно, във все по-голяма мизерия. Ай честито!

Още от Bloomberg TV
Самочувствие липсва на българските компании, за да се превърнат в еднорози