IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди медицински сестри ще протестират в София заради ниските заплати

Те настояват за промяна в модела на финансиране

11:06 | 11.05.18 г.
Хиляди медицински сестри ще протестират в София заради ниските заплати

Медицинска сестра на годината за 2017 г. в Бургас е Даниела Христова. Тя беше наградена в Световния ден на сестринството. Работи 27 години в здравеопазването, но заплатата ѝ от 7-8 години не е мърдала - 600 лева.

Международният празник на медицинската сестра се чества всяка година на 12 май, но тази година той ще бъде отбелязан с протести. Около 3 хил. специалисти по здравни грижи излизат на протест в София.

"Протестната манифестация не е политическа, не искаме да сваляме министър, правителство... Мечтаем един министър на здравеопазването да си изкара мандата. Искаме да се промени моделът на финансиране в здравеопазването", обясни председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи  проф. Станка Маркова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея законът трябва да се промени така, че, ако е договорена стартова заплата от две минимални заплати, това да бъде задължение на всички болници.

"Стартовата заплата на една медицинска сестра е с 15 лева повече от на санитарката. В общинските болници не получават повече от 600 лева. Отношението остава толкова пренебрежително", каза още проф. Маркова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още