IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поптодорова: Нямаше гръмки провали по време на европредседателството

Намесата ни в договора между Македония и Гърция щеше да забави процеса, каза вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор

11:53 | 19.06.18 г. 1
Поптодорова: Нямаше гръмки провали по време на европредседателството

Справихме се по-добре с европредседателството. Това заяви вицепрезидентът на "Асоциацията на Атлантическия договор" Елена Поптодорова пред Bulgaria ON AIR.

"Справихме се по-добре, отколкото очаквахме. Имаше стройно следване на дневния ред. Нямаше гръмки провали. Постигна се възможното и това е добър знак. Първото изпитание да се усетим част от общността, го преминахме", отчете тя.

През този период според Поптодорова България е поставила много силен акцент върху Западните Балкани, но "нямаше да можем да го поставим, ако вече Брюксел не беше поел тази тема".

"Подписването на договора между Македония и Гърция се случи едва след позитивната среда, която договорът за добросъседство помежду ни със Скопие създаде. Всяка наша намеса в процеса по смяната на името на Македония може да усложни и забави промените. Ние имаме интерес този проблем да бъде решен", подчерта Поптодорова. 

По отношение на държавните ни лидери тя посочи, че президентът Румен Радев учи тънкостите на длъжността си в движение. А колкото до премиера Борисов, според Поптодорова никой не може да се самоопредели като медиатор.

"Българският премиер никога не е имал самостоятелна инициативна роля. Винаги позицията му е договорена. Посредникът осъществява вербалната комуникация между 2 страни.  При следващо европредседателство трябва да има по-внимателен подбор къде да пребивават делегатите", изтъкна Елена Поптодорова.

Вижте още във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
vzhekoff
преди 5 години
"Нямаше гръмки провали" = "Никой не бе хванат на летището" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още