Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Броят на необитаемите жилища в България расте

МРРБ търси начин как да се използват за социални нужди

Броят на необитаемите жилища в България расте

Снимка: Pixabay

Броят на необитаемите жилища в България расте. Те са 1 220 416 или над 31% от всички жилища в страната, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). 

В същото време все повече хора нямат шанс да се сдобият със собствен жилищен имот или имат нужда от подкрепа, за да вземат под наем. Затова една от основните задачи при управление на жилищния фонд в България е да се намери начин броят на необитаемите жилища да бъде намален и да се повиши тяхната използваемост.

Това е една от целите, заложени в Националната жилищна стратегия, която е качена на сайта на МРРБ за обществено обсъждане, се посочва в съобщението. 

В стратегията е записано, че жилищното строителство непрекъснато расте. В периода до 2020 г. ще бъде надминат строителният бум от 2007-2009 г. с изграждане на около 20 хил. жилища на година. Тези прогнози са направени на база очаквания икономически растеж в страната и нарастващия инвестиционен интерес, който се изразява в търсене на терени и големия брой издадени строителни разрешения. Броят на жилищата надхвърля броя на домакинствата, а жилищното потребление е сравнимо с това в ЕС (550 жилища/1000 обитатели). Но проблемът е, че финансовата достъпност до жилище се влошава, обясняват от МРРБ. Отношението цена/доход нараства. През 2015 г., по данни на НСИ, цената на жилищата надхвърля над 6,6 пъти доходите. За сравнение през 2013 г. това съотношение е 6,3 пъти или се увеличава делът на хората, нуждаещи се от подкрепа за придобиване или наемане на жилище. 

Още по темата

Друг идентифициран в стратегията проблем е, че общественият жилищен фонд е сведен до символичен дял от 2,4%.

Той трудно се управлява поради разпръснатостта му сред частни жилища в етажна собственост, а общините разполагат с ограничени ресурси за неговото поддържане.

Изводът е, че е необходимо да се намерят механизми за адаптиране на съществуващия жилищен фонд и рационалното му използване. Една от идеите е да се реализират изменения в сферата на данъчното облагане, като се предвидят стимули за предоставяне на необитавано жилище за социални цели. Целта на общественото обсъждане на стратегията е именно да се съберат идеи и да се изработи най-добрия механизъм, който да е в полза на всички заинтересовани страни, посочват от МРРБ.

В Стратегията е записано още, че над 91% от фонда е с надеждна конструкция - масивна стоманобетонна, панелна или масивна. Повече от три четвърти от апартаментите в страната обаче са в сгради, които са на възраст над 30 години. Липсата на поддръжка на тези сгради води до бързото влошаване на състоянието им, затова съществува остра потребност от масово обновяване на съществуващия жилищен фонд и повишаване на неговата използваемост, се посочва в стратегията. Друг извод в нея е, че делът на собствениците на жилища, които се затрудняват да издържат собствеността си в сегашните пазарни условия, се увеличава. Но поради факта, че много хора са затруднени да отделят средства за поддържане на жилищата си, се предлага възможността те да ползват нисколихвени кредити или други финансови инструменти, които да се комбинират с безвъзмездна помощ.

Размерът на помощта ще зависи и от мерките, които се финансират. Предлага се подкрепата за подобряване на конструктивна устойчивост и енергийната ефективност да се реализира единствено в случай, че обновяването не ангажира повече от 50 процента от стойността при ново строителство. В масовия случай, обновяване чрез изпълнение на всички предписания на техническия паспорт би покрило по-малко от 30% от стойността на ново строителство.

За да се осъществява активна и системна жилищна политика, е необходимо ясно да се определят отговорностите на централно и местно ниво. На централно ниво е необходим орган, администриращ цялостна система за жилищно субсидиране и извършващ на практика националната жилищна политика. На местно ниво е необходим капацитет за създаване и изпълнение на общинските жилищни програми. Това не освобождава държавата от отговорности към социалното жилище и обновяването на съществуващия фонд, с които ще се изпълнят поетите ангажименти към Новия дневен ред за градовете на ЕС и Дневен ред 2030 за устойчиво развитие, се посочва още в съобщението от МРРБ.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (26)

   1| 2| 3    
1
 
16
 
26
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Да така е. Но за това пък с най бързи темпове в света намаля трудоспособното население на страната прогонено от антинационалната политика на българските управници в последния четвърт век!
1
 
13
 
25
Lucifer до: red6
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
И пак блата ще станат, въпрос на време е...
1
 
9
 
24
deant до: fras
преди 7 месеца
ти сега каквоискаш да кажеш, че си строител ли?
2
 
16
 
23
red6 до: fras
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Ами числата са горе долу такива, нацелил си. Иначе ако имам налични 2-3М що не?
Те и парцелите са с надути цени, като следствие на строителния балон. Ако не вярваш - погледни колко струват в "модерните квартали" - Витоша, Манастирски, Малинова и Кръстова ВАДА. По ирония - всичките тия квартали са в блата и тресавища...
20
 
12
 
22
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Забавни са хорицата, твърдящи колко са "надути" цените на имотите, как себестойността е 200-300-400 евро, пък мръсниците, алчните инвеститори и спекуланти, ги надували.
Мили хора, жилищното строителство се извършва почти само върху частни парцели, срещу обезщетение и по-рядко след купуване на парцел.
Като смятате, че е такава гигантска далавера, станете строители, бре.
Намерете си парцел, построите едно блокче 1800-2200 м2/РЗП, продайте го на 800 евро/м2 (около 20 % под средната в момента цена за ново строителство в София и с над 400 евро/м2 печалба за вас според вашите сметки) и ставате милионери!
2000 м2 по 400 евро/м2 печалба - 800 000 евро - 1 600 000 лв. печалба.
Звучи лесно, просто и бързо.
Направете го, бе!
Що мрънкате по форумите?

Още от България
Мудната администрация бави строителния процес и оскъпява жилищата