Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Цените на жилищата у нас се връщат към растеж през третото тримесечие

Старите жилища поскъпват по-бързо от новите, сочат данни на НСИ

Цените на жилищата у нас се връщат към растеж през третото тримесечие

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor.bg

Цените на жилищата у нас се връщат към растеж през третото тримесечие след спада между април и юни, когато в страната беше въведено извънредно положение заради коронавируса.

През третото тримесечие цените на жилищата са се повишили с 3,2% спрямо предходните три месеца, а на годишна база ръстът е дори по-голям – от 4,8%, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Третото тримесечие беше силно за сделките в София и големите градове в страната, а това вероятно е подкрепило и цените на жилищните имоти. Брокери също отчетоха силни летни месеци за продажбите на жилища след замръзването през второто тримесечие заради блокадата.

Несигурността за икономиката заради пандемията вероятно е направила купувачите по-предпазливи и те са се ориентирали към завършени имоти, а не към такива в етап на строеж, които преобладаваха при сделките през предходните години. Затова и цените на съществуващите жилища са нараснали по-бързо от тези на новите жилищни имоти през третото тримесечие, докато през предходните тримесечия беше обратното.

Още по темата
Данните на НСИ показват, че старите жилища са поскъпнали с 3,2% спрямо второто тримесечие, докато новите са повишили цената си с 3,1%. Още по-изразено е поскъпването на съществуващите имоти на годишна база – с 5,6%, докато цените на новите жилища на национално ниво са нараснали с 3,5%.

София е градът с най-голям ръст на цените на жилищата през третото тримесечие. Те са нараснали с 6,4% на тримесечна база, като старите жилища са поскъпнали с 6,9%, а при новите ръстът достига 5,4%. Още по-силен е скокът на годишна база – с 8,6%, като съществуващите жилищни имоти са повишили цената си с почти 10% (9,4%), а при новите жилища ръстът е със 7,9%.

В Пловдив цените на жилищата са нараснали по-малко с 1,3% спрямо предходното тримесечие, като новите жилища в града под тепетата дори са поевтинели леко с 0,1%, докато съществуващите домове са поскъпнали с 2,3%. На годишна база цените са нараснали с 0,1%, като старите жилища са поскъпнали с 5%, докато новите отбелязват спад от 6%.

Във Варна жилищните имоти са поскъпнали с 1,1% на тримесечна база, докато спрямо третото тримесечие на миналата година цените са намалели с 1,2%. В морската столица новите жилища се представят по-добре от старите по отношение на цените с ръст от 4,5% спрямо предходното тримесечие и минимален спад от 0,5% на годишна база. Старите жилищни имоти са поевтинели както на тримесечна, така и на годишна основа съответно с 0,8% и 1,6%.

В Бургас жилищата са поскъпнали минимално с 0,9% на тримесечна основа, докато на годишна база скокът е с внушителните 7,4%. Спрямо предходното тримесечие по-бързо са поскъпнали новите жилища с 1,7%, докато при старите ръстът е с минималните 0,3%. На годишна база тенденцията е обратната – скокът на цените на старите жилища е по-голям от този на новите, съответно 8,9% и 5,6%.

Цените на жилищата са нараснали стабилно и в Русе и Стара Загора. В крайдунавския град те са отбелязали ръст от 3,1% спрямо второто тримесечие и с 5,3% на годишна база. В Стара Загора скокът за тримесечието достига 2,3%, докато на годишна основа е с 5,3%. В Русе старите жилища поскъпват по-бързо от новите, докато в Стара Загора тенденцията е обратната.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
0
 
2
 
13
khao до: mrynmryn
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
изглеждаш объркан или се опитваш да ме въртиш... в коментар номер 1 защитаваше обратната теза :):)Сега последно на наем или със собственост е по добре щото щяло да ти остане нещо... все едно некой си е заминал от тая земя с апартаментите си ? :)
1
 
7
 
12
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Не знам какво толкова се пърчите тука всички. Цените на имотите ще отхвърчат с едни 10% надолу за ден - само трябва леко да се коригират и нормализират данъците за НИ. Всяко неосновно жилище с едни стабилни проценти нагоре данък. И тия, дето са си затворили парите в тухли как ще изреват на умряло. Той един юнак от изтока вече го формулира доста добре - жилищата са за да се живве в тях.
4
 
1
 
11
sando1 до: mrynmryn
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Направи си къща в родния град и не пиши в теми за имоти. Пиши в теми направи си сам...
5
 
1
 
10
sando1 до: nkavrakov1982
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Да си беше вложил парите в американската икономика, вместо от 10 години да ореваваш де що има статия за имоти. Като даваш акъл на други, дай пример. Вложи си парите в американската икономика за 10 години и не пиши повече за имоти в България.
0
 
10
 
9
преди 6 месеца
Да бе, да.И един мармот (брокер) завива жилища в станиол с панделка...

Още от България
Как ще се финансира санирането на жилищни сгради занапред?