IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧСИ продава сградата на БДЖ в центъра на София

Централата на държавните железници на ул. Иван Вазов е паметник на културата

17:41 | 04.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дни след като съдът постанови запор върху сметките на БДЖ - "Пътнически превози" по искане на кредитори, на сайта на частните съдебни изпълнители има обява за продажба на централното управление на "Холдинг Български държавни железници".

Сградата е паметник на културата и се намира на изключително атрактивно място – на столичната ул. "Иван Вазов" №3 срещу къщата-музей на Иван Вазов.

Зданието е строено в първите години на ХХ век и първоначално е било използвано като централа на Българската земеделска банка. Части от интериора и фасадата на сградата са декорирани с елементи, които са характерни за барока и неокласицизма. В периода 1934-1944 г. сградата дори е ползвана като седалище на българското правителство.

В обявата на ЧСИ се посочва, че част от сградата се предлага за продажба като офис с над 1800 кв. м площ. Офертата е за повече от 7 млн. лева, като предложения се приемат до 2 юли. За публична продан са изнесени само идеални части от поземления имот и само 1/2 (една втора) идеална част от сградата.

Investor.bg припомня, че до този развой за БДЖ се стигна след като на 31 май бяха запорирани 40 млн. лева от сметките на дружеството. Кредиторите по втория облигационен заем, предоставен на БДЖ Холдинг, подадоха иск в Софийски градски съд за тази сума от главница по заема срещу "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД. Парите бяха запорирани, защото дъщерната компания е солидарен длъжник с холдинга.

Обявяването на централата на БДЖ за продан е част от мерките, които кредиторите предприемат, за да си съберат вземанията.

Облигационерите са в законното си право да изискат дължими средства по съдебен път. Решението на СГС и временният запор на сметките на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД няма да затруднят функционирането на дружеството към настоящия момент в случай, че бъде намерено решение на възникналата ситуация в краткосрочен план, съобщиха от националния железопътен превозвач.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски поиска от Министерството на финансите активиране на държавната помощ, за която има одобрение от Европейската комисия.

Очаква се решение от Министерство на финансите.

От БСП поискаха от премиера Бойко Борисов план за спасяването на БДЖ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още