Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Пандемията не успя да удари сериозно имотния пазар

Очакванията са за спад на цените за тази година средно с 5%

Пандемията не успя да удари сериозно имотния пазар

Снимка: БГНЕС

Пазарът на имоти в страната е жив независимо от пандемията и кризата. Очакванията са за спад на цените за тази година средно с 5%. Това каза пред БНР Добромир Ганев, председател на Национално сдружение "Недвижими имоти". 

По думите му 18% спад за цялата страна има на сключените сделки за недвижими имоти в за първото полугодие на годината. "За София спадът е 13%, а най-нисък е спадът за Варна – там е само 7,5%, в Пловдив е 15%, за Бургас е 19%. Въпреки това обемът от сделки е значим", поясни Ганев. 

Още по темата

За първата половина на миналата година в София са реализирани 13 хиляди сделки, а за тази година те са 11 хиляди. Подобно е положението и в другите градове, посочи той.

Данните за първото тримесечие на НСИ сочат, че за четири години жилищата в София са поскъпнали с близо 50 на сто, което нарежда столицата ни на първо място сред големите градове по класацията за поскъпването на имотите.

"Новите активни групи на пазара на недвижими имоти са физически лица и фирми със сериозни спестявания, които искат да се възползват от ситуацията – това е нормален процес. Друга нова група са българи, които се върнаха от чужбина, и те също закупуват имоти или дават под наем", каза още Ганев.
 
"Наемният пазар в големите градове загуби част от динамиката си през пандемията заради това, че от март месец нямаше учебни занятия, така че той е леко потърпевш, но не много. Отчитат се и малко по-ниски цени на наемите", посочи Ганев.

 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
В момента е важно да се вмени идеята,че имотите няма да бъдат засегнати от кризата.Банките нямат интерес от фалирали строителни инвеститори.Банките имат интерес от задлъжнелите физически лица,те не фалират,роби стават но,не фалират. Но бедните хорица го осъзнават късно,когато капана е затворил изхода.
0
 
2
 
1
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Бързате. Не бързайте. Кога започна кризата при Станишев. 2008ма в САЩ, 2009та края у нас. Кога беше минимума на цените и започна качването им след спада - края на 2013та за София, 2014 за страната. Реално признаци за криза у нас има от ноември 2019та. Пандемията не е пандемия. Още не е заразила 5 процента от световното население. Даже не е епидемия - там са 2 процента от световното население. Това не съм го аз измислил с процентите. Всички икономики са на минус, особено туризма, промишлеността и търговията в тях. При това се харчат повече пари от правителствата при по-малко приходи в бюджетите. От къде? Някой ще каже резерви. Няма такива. Поне от предната криза отсъства понятие резерви, да не кажа от на1алото на либералната мантра, демек десетилетия по-рано. Харчат се неизработени пари. Напечатани им викат. Даже не са и напечатани. Просто са гласувани и записани в една сметка на някоя центр. банка, а ги няма. Дълг. Харчим нов дълг. Наш, европейски, световен. Света вече е свръхзадлъжнял и връщане на дълга няма при това застаряло население в богатия свят и при тези неуки келяви мигранти. По-скоро не инфлация сега, а даже дефлация може да им , поне у нас за начало и това тотално да срине бюджета. Хич и не бързайте с оптимизма. Не може да има все по-голям, вечнонеизплатим дълг в световен мащаб. Това не е капитализъм. Реалния сектор е зле и скоро трябва да го усетим въпреки, че от джипа се разхвърля зелен килим от надежди и келипир.

Още от България
"Агрион" продава парцели за ВЕИ паркове